Hlavní obsah

Migranti, kteří napadli posádku záchranné lodě, podle Salviniho skončí ve vězení

– Řím

Italský ministr vnitra Matteo Salvini ve středu ostře reagoval na nejnovější případ vzpoury migrantů na palubě italské lodi, která je vyzvedla v moři poblíž libyjských břehů. Část uprchlíků se vzbouřila proti posádce v obavě, že budou vráceni do Libye, a údajně ji ohrozili i na životě. Podle Salviniho musejí všichni skončit ve vězení.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Salvini reagoval na zásah italské lodě Vos Thalassa, která v pondělí na svou palubu vzala 66 migrantů a podle italského ministerstva vnitra nevyčkala na zákrok libyjské pobřežní stráže.

Uprchlíci později ohrožovali posádku na životech – námořníci se před migranty uzamkli v kapitánské kabině a večer zavolali pomoc. Odpovědnost za vzpouru údajně nesou podle některých médií dva muži ze Súdánu a Ghany.

Celá skupina se pak v úterý přemístila na plavidlo italské pobřežní stráže Diciotti. Ta nyní míří na Sicílii a zakotvit by měla v jejím přístavu Trapani ve čtvrtek ráno.

Salvini prohlásil, že nedovolí vylodění migrantů, dokud nebude mít jistotu, že „delikventi” skončí ve vězení a budou co nejdříve vyhoštěni zpátky do jejich vlasti.

Připlulo už 650 tisíc migrantů

K italským břehům připlulo od roku 2014 více než 650 tisíc migrantů. Většinou se tam dostali poté, co byli zachráněni z moře u libyjského pobřeží. V italských uprchlických zařízeních se nyní nachází asi 170 tisíc běženců, počet příchozích nicméně letos poklesl, uvedla agentura Reuters. OSN odhaduje, že letos se již při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy utopilo téměř tisíc lidí.

Salvini v těchto dnech prohlásil, že vstřícná přijímací politika jeho země končí a že Itálie už nebude přijímat dalším migranty.

Reklama

Související články

Itálie řeší migranty na několika frontách

Matteo Salvini (45), italský ministr vnitra a šéf vládní strany Liga se svým příznivcům na shromáždění ve městě Ivria svěřil, že je utahaný jako mula, ale...

Výběr článků

Načítám