Hlavní obsah

Británie se připravuje na brexit bez dohody s Evropskou unií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vláda britské premiérky Theresy Mayové se bude snažit dosáhnout dohody a vytvořit zónu volného obchodu s Evropskou unií po opuštění tohoto společenství. Současně ale zintenzívnila přípravy brexitu bez dohody s Bruselem. Dá se totiž očekávat, že britský plán narazí na odpor EU, upozornila televize Sky News.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Britský návrh předpokládá, že země zachová stejné předpisy pro všechno průmyslové a zemědělské zboží, tak jak je dodržuje doteď jako člen unie. Londýn ale chce uvolnit od pravidel EU oblast služeb, které jsou jedním z hlavních hnacích motorů britské ekonomiky. Ministři se shodli, že spolu s tím se musí Británie smířit s tím, že evropské trhy budou méně dostupně pro její služby.

Kabinet si byl podle všeho nucen připustit, že je nepravděpodobné, že EU bude s tímto plánem souhlasit, protože se brání čemukoli, co by hrozilo rozdělením jednotného unijního trhu. Proto posílil přípravy i na brexit "bez dohody".

Pokud by se ale Británie vázala normami EU, mohlo by to způsobit komplikace s uzavíráním nových dohod například se Spojenými státy, na jejichž zemědělské výrobky, jež by chtěly do Británie vyvážet, se vztahují jiná pravidla.

 Kombinované celní území

Británie by také musela dál brát ohledy na rozhodnutí soudu EU ohledně pravidel, které Londýn sdílí s Bruselem. Plán dohodnutý v pátek zahrnuje také britský závazek k "probíhající harmonizaci" s pravidly EU týkajícími se zboží, aby nevznikly potíže při pohybu zboží v přístavech a na hranicích s Irskem.

Kabinet chce dosáhnout jakéhosi "společného institucionálního rámce", který bude zajišťovat průběžný výklad a uplatňování dohod mezi Británií a EU. Nová "odlehčená celní dohoda" má odstranit potřebu hraničních kontrol s tím, že Británie a EU se mají stát jakýmsi "kombinovaným celním územím", uvádí se v třístránkovém dokumentu shrnujícím plán britské vlády. Na hranicích by platily sazby určené pro EU i ty stanovené pro obchod se zbytkem světa, uvádí Sky News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám