Hlavní obsah

V Bratislavě zavřeli domov důchodců, jeho majitelé ohrožovali život klientů

Právo, ivi (Bratislava)

Slovenská policie zadržela majitele soukromého domova seniorů na Heydukově ulici v Bratislavě. Ivan B. (51) a Vanessa P. (18) měli ohrožovat zdraví klientů.

Foto: TV Markíza

Příbuzní si odvážejí seniory.

Článek

Policie vykonala v domově pro seniory razii a na sociální síti oznámila, že v domově podávali seniorům různé léky bez odborné způsobilosti. „Léky podávali intravenózně, intramuskulárně, ve formě tablet a kapek, přičemž jejich podáváním tímto způsobem mohlo dojít k bezprostřednímu ohrožení zdraví osob, způsobit jejich předávkování i smrt,“ konstatoval bratislavský policejní mluvčí Michal Szeiff.

Bratislavský domov důchodců tak ze dne na den skončil a příbuzní si museli okamžitě přijet pro seniory. Říkají, že to přišlo náhle a nikdo je předem neupozornil.

V domově byli umístěni staří lidé s těžkým zdravotním postižením a několik ležících pacientů. Televize Markíza konstatovala, že ve středu se před domovem seniorů scházeli příbuzní, kteří neskrývali bezradnost.

Foto: Policie SR

Policejní fotograf v domě seniorů v Bratislavě

„Mnozí z nich zaplatili 700 eur už i za červenec. Peníze už asi neuvidí a své rodiče nemají kam umístit,“ uvedla televize. „Slyšela jsem, že vedení domova nemá na výplaty svým zaměstnancům. Mám tady maminku dva roky a stále byly problémy s penězi. Chtěli platit i několik měsíců dopředu a podobně,“ řekla televizi jedna z příbuzných. Další z příbuzných upozornil, že v domově byla velká úmrtnost seniorů.

V rámci domovní prohlídky zadržela policie značné množství léčiv a jiných důkazů. Majitelům domova hrozí tři až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám