Hlavní obsah

Slovenská policie si uřízla mezinárodní ostudu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ostudu si uřízla slovenská policie. Poslala do Rakouska vzorek DNA, usvědčující nejmenovaného slovenského milionáře z vloupání do autosalonu, ale u rakouského soudu vyšlo najevo, že vzorek je chybný, uvedl časopis Plus 7 dní. Jak se chyba stala, to má vyšetřit inspekce ministerstva vnitra.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Na případ jako první upozornil rakouský deník Kronen Zeitung. Loni v březnu se stala loupež v prodejně automobilů v rakouském městě Oberland. „Z některých automobilů zmizela směrová světla, z jiného pachatel odmontoval kryt motoru a dva světlomety. Výsledkem byla škoda ve výši 9000 eur (225 tisíc korun),” napsal slovenský týdeník.

Rakouská policie pachatele vypátrala na základě vzorku DNA na baterce, kterou zanechal na místě činu. „Srovnání vzorku dovedlo policisty k zámožnému podnikateli z jižního Slovenska, který se na základě tohoto důkazu postavil před rakouský soud,“ uvedl týdeník.

Zloděj multimilionář

Třiašedesátiletý podnikatel přijel k soudu v porsche a na ruce měl hodinky, jejichž hodnota značně překračovala hodnotu lupu z prodejny. Muže obhajoval právník Herman Holzmann, který patří v Rakousku k advokátním špičkám. V minulosti zastupoval například dědičku Swarovského impéria.

Obhajobu postavil na neprůstřelném alibi podnikatele a na argumentu, že vydělává 7000 eur měsíčně (175 tisíc korun), dostává roční dividendy z podnikových investic ve výši 300 tisíc eur (7,5 miliónu korun) a na Slovensku vlastní nemovitosti v hodnotě 20 miliónů eur (500 miliónů korun). Holzmann požádal o odebrání vzorku DNA u svého klienta.

Výsledky testu DNA z laboratoře v Innsbrucku vyvolaly šok. „Shoda se nenašla. Soud musel podnikatele osvobodit,“ napsal Plus 7 dní. Holzmann avizoval, že jeho klient podá stížnost na slovenské orgány, Bratislavu tak nepříjemný trapas může stát i nemalé peníze.

K původnímu odběru vzorku DNA došlo v roce 2005 v souvislosti s dopravní nehodou. Policejní mluvčí Andrea Dobiášová se domnívá, že k záměně vzorku mohlo dojít úmyslně tak, že na odběr krve šla jiná osoba nebo nastalo pochybení ve zdravotnickém zařízení, ale mohlo dojít také k selhání lidského faktoru na straně policie. V každém případě pod jménem podnikatele zaregistrovali DNA jiného člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám