Hlavní obsah

Španělsko přijme další loď s migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Španělsko povolilo lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která v sobotu zachránila u libyjských břehů 60 migrantů, v zemi zakotvit. Organizace o tom v noci na neděli informovala na Twitteru. Itálie i Malta plavidlo odmítaly přijmout.

Foto: Reuters

Zachránění migranti (ilustrační snímek z lodi Aquarius)

Článek

Plavidlo nyní může přistát v přístavu v Barceloně. Starostka města Ada Colauová organizaci poděkovala a uvedla, že Barcelona očekává loď s otevřenou náručí. Podle deníku El País dopluje loď do Barcelony ve středu.

Mezi 60 migranty, kteří byli zachráněni lodí Open Arms, je podle AP pět žen, devítileté dítě a tři mladiství. Mezi dalšími zachráněnými je šest Libyjců a migranti z Mali, Eritreje, Egypta, Bangladéše, Jižního Súdánu či Guineje.

Španělsko projevuje větší otevřenost vůči migrantům než Itálie, kde nová populistická vláda zabránila už několika lodím se zachráněnými migranty vplout do svých přístavů. Nejznámější je případ lodi MV Aquarius, kterou italské lodě doprovodily až do Španělska. [celá zpráva]

Itálie požaduje změnu systému přijímání migrantů, kteří by se hned po vylodění posílali do dalších zemí, kde by s nimi probíhalo azylové řízení. Nepřistoupila také na zpětné přijímaní migrantů, kteří požádali v Itálii o azyl a zemi pak opustili. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám