Hlavní obsah

Erdogan se prohlásil vítězem voleb, podle opozice rozhodne druhé kolo

Aktualizováno

Po sečtení 95 procent hlasů v nedělních tureckých prezidentských volbách se současný prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil jejich vítězem. Podle opozice má však zatím jen 52 procent hlasů, zatímco jeho hlavní protikandidát Muharrem Ince téměř 31. Rozhodnout má tak až druhé kolo voleb.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Sám Erdogan prohlásil, že jej Turci podle zatím neoficiálních výsledků pověřili výkonem prezidentské funkce. Podle mluvčího opozice je prohlášení o Erdoganově vítězství předčasné.

V souběžných parlamentních volbách zvítězila vládnoucí Erdoganova islámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která po sečtení 96 procent hlasů obdržela více než 42 procent. Její potenciální koaliční partner, nacionalistická Strana národní akce (MHP), získala přes 11 procent.

Hlavní opoziční formace, liberální Lidová republikánská strana (CHP), jejímž prezidentským kandidátem byl Ince, získala hlasy více než 22 procent voličů. Prokurdská strana HDP těsně překonala desetiprocentní práh nutný pro vstup do parlamentu, když získala necelých 11 procent.

"Náš lid nás pověřil vykonáváním prezidentské a vládních funkcí," pronesl podle agentury Reuters Erdogan k výsledkům voleb. Vůdce kritizovaný Západem za potlačování svobody médií v prvním povolebním projevu zároveň mimo jiné přislíbil, že jeho vláda bude pokračovat v posilování práv a svobod občanů.

Foto: Ai Unal, ČTK/AP

Erdoganův protikandidát Muharrem Ince

K volebním urnám se dostavil nadprůměrný počet voličů, podle státních médií volilo v prezidentských i parlamentních volbách okolo 87 procent z více než 59 miliónů oprávněných tureckých voličů.

Ince krátce před uzavřením volebních místností vyzval Turky, aby byli ostražití, pokud jde o možné snahy o volební podvody ze strany AKP. Volební komise by podle něho měly uchránit hlasovací urny před možnými manipulacemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám