Hlavní obsah

Malta odmítla italskou žádost přijmout další loď s migranty ve Středozemním moři

La Valetta/Řím
Aktualizováno

Itálie požaduje, aby Malta otevřela přístav pro loď nevládní organizace Mission Lifeline s 239 migranty na palubě, napsal deník Times of Malta. Italský ministr vnitra Matteo Salvini současně žádá maltské úřady, aby loď zadržely. Malta to v pátek odmítla, uvedla televize Sky News s odvoláním na italskou vládu, která krok označila ze nehumánní.

Foto: Reuters

Migranti na palubě lodi Lifeline.

Článek

„Kvůli bezpečnosti posádky a cestujících jsme požádali Maltu, aby otevřela přístavy. Je zřejmé, že loď bude zabavena a posádka zadržena,“ uvedl Salvini, podle něhož jde o převaděče. Způsobil tak další roztržku mezi Římem a La Valettou podobnou té předchozí týkající se lodi s migranty Aquarius, jež nakonec musela plout do Španělska. [celá zpráva]

Salviniho žádost o otevření maltského přístavu.

Na maltské úřady se pak obrátilo italské středisko pro koordinaci plaveb. Lifeline  už v pátek vplula do vod, kde působí maltská záchranná služba. Maltské úřady ale nevyhověly. Loď nevyslala žádný nouzový signál a kapitán o to nepožádal.

Římské středisko pro koordinaci plaveb se obrátilo na Libyi, protože migranty loď zachránila v libyjských vodách, ale ta podle informací listu Times of Malta na italskou žádost nezareagovala.

Itálie původně prohlásila, že loď nepřijme, a Salvini řekl, ať pluje „do Holandska“, když má nizozemskou vlajku. Ministr dopravy Danilo Toninelli ale upozornil, že 32metrová loď tak dlouhou plavbu s migranty absolvovat nemůže. Itálie pak oznámila, že migranty naloží na svou loď a plavidlo zabaví. To se ale nestalo. [celá zpráva]

Loď drážďanské charity Mission Lifeline v mezinárodních vodách v blízkosti Libye, kde operují libyjská a italská pobřežní stráž, vyzvedla migranty ze dvou přeplněných gumových člunů. Italové sice informovali posádku, že zachráněné má vyzvednout loď libyjské pobřežní stráže mířící do oblasti, charita se je však přesto rozhodla vzít na svou palubu. Mluvčí charity Axel Steier zdůraznil, že mezi migranty bylo čtrnáct žen a čtyři malé děti. „Nechtěli jsme čekat na loď libyjské pobřežní stráže, protože lidé byli v nebezpečí,“ hájil čtvrteční záchrannou operaci.

Záběry však ukazují, že k lodi Lifeline se už ve čtvrtek přiblížila loď libyjské pobřežní stráže. Podle italské vlády Lifeline neuposlechla jejích signálů.

Foto: Reuters

Loď libyjské pobřežní stráže u lodě s migranty provozované společností Mission Lifeline.

Problémem je, že OSN uvádí stejně jako organizace na ochranu lidských práv, že Libye není pro migranty „bezpečným místem“, neboť jim tam hrozí dlouhé zadržování a někdy i zotročování.

Foto: Reuters

Migranti na palubě lodi Lifeline

Organizace taky vysvětlila, proč její loď pluje pod nizozemskou vlajkou, když není evidovaná v nizozemském registru. Je příliš malá na to, aby do něj mohla být zapsána.

Minisummit o migraci

Spor propukl jen pár dnů před nedělním minisummitem o migraci, kde chce Itálie jasně dát najevo, že nemíní dál pouštět migranty na svou půdu. Nová italská vláda dávala najevo, že by chtěla, aby je bylo možné rovnou přeposílat podle přerozdělovacího klíče do dalších zemí. Tento týden ale zdůraznila, že chce hlavně chránit vnější hranice Unie.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že by se mělo v neděli hovořit o všech problémech spojených s migrací a zjistit, zda „lze dosáhnout, dvou-, tří- nebo i vícestranných dohod, jež by určité problémy pomohly řešit lépe“.

Minisummit, na němž bude i Německo, označila Merkelová podle ČTK za „konzultativní a pracovní setkání, po kterém nebudou následovat žádná závěrečná prohlášení“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám