Hlavní obsah

Španělé se bouří proti propuštění pětice mladíků, která měla hromadně znásilnit dívku

Madrid

Propuštění pětice mladíků, kteří měli před dvěma lety při oslavách svatého Femína hromadně znásilnit 18letou dívku, vyvolalo ve španělské Pamploně další demonstrace tisíců lidí. Skupina, která se na sociální síti označovala jako La Manada (Smečka), si incident natočila na mobil. Soud ji přesto neodsoudil za znásilnění, ale za sexuální zneužití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku demonstrovali proti propuštění pětice mužů obviněných ze znásilnění teenagerkyVideo: Reuters

 
Článek

Mladíci byli ve vězení od července roku 2016. Soud v Pamploně ale ve čtvrtek rozhodl, že pětice mladíků může po zaplacení šesti tisíc eur (asi 154 tisíc korun) opustit vězení a musí se třikrát týdně hlásit soudu v místě pobytu.

Nesmí vstoupit do regionu Madrid, odkud pochází oběť jejich činu, a nesmí s ní komunikovat. Také nesmí bez povolení soudu opustit zemi.

Žalobce chtěl 23 let, dostali devět

Prokuratura pro „Smečku“ žádá třiadvacet let vězení a opírá se o výpovědi svědků. Soud nižší instance ale dospěl k závěru, že šlo o opakované sexuální zneužití, protože se podle něj neprokázalo násilí ani vyhrožování. Mladíky tak poslal do vězení „jen“ na devět let. Prokuratura i odsouzení se proti verdiktu odvolali.

Verdikt z konce dubna vyvolal ve Španělsku masové demonstrace proti násilí na ženách a plnil dlouho přední stránky novin. Vyvolal také diskusi o trestním právu a ministerstvo spravedlnosti kvůli němu ustavilo expertní komisi, která má přezkoumat příslušné paragrafy v trestním řádu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám