Hlavní obsah

Breivikova lidská práva pošlapávána nejsou, smetl Štrasburk stížnost teroristy

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ve čtvrtek odmítl stížnost norského teroristy Anderse Breivika, který si odpykává 21letý trest za masakr v Oslu z roku 2011. Breivik zažaloval Norsko loni s tím, že podle něj porušuje jeho práva, když ho drží na samotce, v minulosti mu dozorci spoutávali ruce či se musel nahý podrobovat prohlídkám.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Anders Breivik

Článek

Breivik už dříve se svou stížností neuspěl u norského nejvyššího soudu (Hoeyesterett). I ten rozhodl, že k poškozování lidských práv u něj nedochází. Odsouzený terorista se proto obrátil právě na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Breivik v červenci 2011 zavraždil 77 lidí. Nejprve odpálil bombu v Oslu a zabil osm lidí, načež odjel na ostrov Uttoya, kde začínalo setkání sociálnědemokratické mládeže, a postřílel tam 69 převážně mladých lidí. Nejmladší oběti bylo 14 let.

Breivik, který u soudu opakovaně hajloval, si odpykává trest v délce 21 let s možností jeho prodloužení. Na podmínky ve vězení si stěžuje dlouhodobě, přestože jsou podmínky v norských žalářích oproti těm českým nesrovnatelně lepší. Vadí mu například kvalita kávy či to, že nemá k dispozici nejnovější herní konzoli Play Station.

Devětatřicetiletý Breivik se hlásí k fašismu a považuje se za bojovníka proti islamizaci, feminismu a takzvanému kulturnímu marxismu.

Reklama

Související články

Breivik změnil jméno, teď je Fjotolf Hansen

Anders Breivik, norský masový vrah, který v létě 2011 zabil 77 lidí, si změnil jméno. Norský list Verdens Gang napsal, že se teď jmenuje Fjotolf Hansen. Změnu...

Výběr článků

Načítám