Hlavní obsah

Itálie pohrozila zastavením příspěvků pro EU, pokud se nezmění přístup k migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský ministr vnitra Matteo Salvini po středečním jednání se svým rakouským protějškem Herbertem Kicklem a s rakouským vicekancléřem Heinzem-Christianem Strachem pohrozil, že jeho země přehodnotí své finanční příspěvky Evropské unii, jestliže současná osmadvacítka nezmění svůj přístup k migrantům. Podle agentury ANSA dal najevo naději, že k tomu nedojde, neboť EU změní migrační politiku.

Foto: Riccardo Antimiani, ČTK/AP

Itlaský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

„Atmosféra v Evropě se mění a jsme optimističtí,” prohlásil Salvini, „rovněž naprosto důvěřujeme rakouskému předsednictví EU a věříme ve zdravý rozum našich evropských kolegů, zčásti kvůli tomu, že nechceme znovu vyjednávat italské financování Evropské unie.” Rakousko bude EU předsedat od července letošního roku.

Podle ministra pracuje italská vláda na návrhu, který chce předložit na nadcházejícím unijním summitu a který se týká posílení ochrany vnější hranice EU a boje s přílivem migrantů.

„Cílem je ochránit vnější hranici, nikoli sdílet ten problém s ostatními evropskými zeměmi, ale vyřešit ho u zdroje,” uvedl Salvini. „Jestli si někdo v EU myslí, že Itálie bude i nadále hlavním přístavem a uprchlickým táborem, tak se mýlí,” dodal šéf protiimigrační Ligy.

Salvini, který je italským ministrem vnitra od počátku června, zastává stejně jako vlády v Rakousku a v Bavorsku tvrdou linii v migrační politice. Právě prostřednictvím spolupráce se Salvinim a jeho německým protějškem Horstem Seehoferem by chtěl rakouský kancléř Sebastian Kurz vytvořit takzvanou osu ochotných, tedy skupinu odhodlanou bojovat proti nelegální migraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám