Hlavní obsah

Zásahovka si došla pro konstruktéra Rolls Royce, Číně prý vyzradil tajná data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská tajná služba MI5 zadržela třiasedmdesátiletého Bryna Jonese, který pracoval jako šéfkonstruktér spalovacích komor u výrobce leteckých motorů Rolls Royce. Je podezřelý, že předal utajované informace o letounu F-35B Lightning II Číňanům, napsal ve čtvrtek list Daily Telegraph. Muž byl zadržen v úterý při delikátním zásahu protiteroristické jednotky SO15.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky F-35 odletěly z americké základny do britského NorfolkuVideo: © UK CROWN COPYRIGHT 2018, Reuters

 
Článek

Policie uvedla, že senior byl zadržen v hrabství Derby kvůli podezření, že poskytl Číně utajované informace o americkém bojovém letounu páté generace F-35B s vlastnostmi stealth, který je zařazován do výzbroje britského letectva.

Po vyslechnutí byl propuštěn, ale je nadále sledován.

Foto: Reuters

F-35 dodaný britskému královskému letectvu

Tajná služba ho nařídila zadržet, když získala informaci, že možná už předal Číně utajované údaje o letounu F-35B, jehož první čtyři kusy byly dodány do Velké Británie 6. června. Na základnu britského letectva RAF Marnham přelétly z USA minulý týden. Jméno zadrženého zveřejnil bulvární deník The Sun.

Jones, který působí jako hostující profesor na univerzitě v Si-anu, kde přednáší o proudových motorech, popřel, že by se dopustil čehokoli nezákonného.

Británie plánuje nakoupit 138 strojů F-35B, zatím jich objednala 48 za 9,1 miliardy liber.

Foto: Reuters

Británii dodaný stroj F-35 vzlétá americké základny Beaufort. Vidět je otevřený poklop dmychadla.

Verze F-35B umožňuje kolmý start a má v britském letectvu i námořnictvu a v americké námořní pěchotě nahradit stroje typu AV-8 Harrier. Rolls Royce se na vývoji této verze podílel. Vyvinul zdvihové dmychadlo, které umožňuje kolmý start letounu, jenž je poháněn americkým motorem Pratt & Whitney F135. Systém je tedy jiný než u harrieru, kde se natáčely výstupní trysky motoru.

Foto: Reuters

První čtyři F-35 ve výzbroji britské RAF při letu do Marnhamu

F-35 je nabit moderními utajovanými technologiemi, protože má vlastnosti stealth, které ztěžují jeho detekci radarem. Takové stroje vyvíjejí a vyrábějí i Číňané, ovšem nemají kolmý start a je otázkou, jak zvládli technologii stealth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám