Hlavní obsah

Posádka přeplněné lodě s migranty odmítla plout do Španělska

Aktualizováno

Posádka záchranné lodi Aquarius, na jejíž palubě je 629 migrantů, odmítla využít nabídky plout do Španělska, protože cesta by byla příliš dlouhá, uvedla v úterý francouzská nezisková organizace SOS Méditerranée. Proto se migranti přemístí na italské lodě, které původně měly Aquarius doprovázet na cestě do Valencie. Loď odmítly vpustit do přístavu Itálie a Malta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na palubě lodi Aquarius se nachází přes 600 uprchlíkůVideo: RADIO NACIONAL DE ESPANA (RNE), Reuters

 
Článek

„Cesta do Španělska by trvala několik dní. S 629 lidmi na palubě a za zhoršujícího se počasí by situace mohla být kritická,” oznámila na Twitteru SOS Méditerranée. „Prioritou musí zůstat bezpečnost všech přeživších a je na italských námořních úřadech, aby našly bezpečné a rychlé řešení,” dodala nevládní organizace.

Foto: Marine Traffic

Pohyb záchranné lodi Aquarius u Malty

Španělský návrh, který odblokoval situaci, kdy loď odmítala Itálie i Malta, označila za „pozitivní signál”, ale zároveň naznačila, že by upřednostnila změnu italského postoje.

Podle novinářky zpravodajské televize Euronews Anelise Borgesové, která je na palubě Aquaria, posádka považuje za příliš nebezpečné s přeplněnou lodí čelit dvoumetrovým vlnám.

Tým lodi proto navrhoval, že by Aquarius s migranty doplul do nejbližšího přístavu, kde by se přemístili na jinou loď. Není ale úplně jasné, zda na to Itálie přistoupila a jestli lidé budou přemístěni na moři, nebo v nějakém přístavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď s více než 600 migranty musela bezcílně plout po mořiVideo: Reuters

Plavidlo, které bylo v pondělí večer několik desítek kilometrů od Malty, dostalo v pondělí od maltského námořnictva zásoby potravin a vody. Ty ale postačí jen pro dnešek. Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou přitom nejméně čtyři dny plavby. Loď je zásobovaná potravinami a vodou.

Spí na palubě

Na lodi je 629 migrantů včetně 123 nezletilých bez rodičů ve věku 13 až 17 let a jedenáct ještě mladších dětí. Plavidlo je přitom určeno jen pro 550 osob.

Paluba je proto přeplněná: „Většina z nich spí venku. Jsou vyčerpaní, před záchranou byli na moři 20 až 30 hodin,“ uvedla Borgesová.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Loď Aquarius charitativní organizace SOS Mediterranee na archivním snímku.

Přestože 400 zachráněných předala na palubu Aquaria italská pobřežní stráž, Itálie zatím nenaznačila, že by uvažovala o změně svého názoru. Italský ministr dopravy Danilo Toninelli v pondělí večer po mimořádném zasedání vlády řekl, že plavidlo jsou ochotny doprovodit do španělské Valencie lodě italského námořnictva. V úterý by měl Aquarius obdržet další zásoby a v pohotovosti byl pro migranty připraven i lékařský tým.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini z protiimigrační Ligy naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám