Hlavní obsah

Odmítnutá loď s migranty kroužila mezi Sicílií a Maltou

Aktualizováno

Záchranná loď Aquarius, na jejíž palubě je 629 zachráněných migrantů, neuposlechla příkazu italských úřadů, aby dál neplula, protože sicilský přístav jí neumožní přistát. Otevřít přístav jí odmítla i Malta. Itálie vyslala k lodi, která na moři převzala 400 zachráněných migrantů od italské pobřežní stráže, loď s lékaři a se zdravotníky. Azyl lodi nakonec nabídlo Španělsko.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Loď Aquarius charitativní organizace SOS Mediterranee na archivním snímku.

Článek

„Aquarius pokračoval po tříhodinové pauze v plavbě na sever s 629 lidmi, kteří byli zachráněni a předáni (na jeho palubu) ve spolupráci s italským námořním záchranným koordinačním centrem,“ uvedla na Twitteru posádka plavidla provozovaného organizací SOS Méditerranée ve spolupráci s Lékaři bez hranic.

Neuposlechla tak příkazu italských úřadů zůstat na stávající pozici 35 námořních mil (63 km) od Itálie a 27 námořních mil (49 km) od Malty.

„Lidé, které jsme zachránili, jsou v těžké situaci, nejméně padesáti hrozilo nebezpečí utonutí. Potřebujeme vědět, do kterého přístavu plout, což jsme se dosud nedozvěděli,“ řekl v neděli večer člen posádky Alessandro Porro televizi Sky News.

Italský premiér Guiseppe Conte oznámil, že Itálie vyslala k plavidlu dvě hlídkové lodě s lékaři, kteří „jsou připraveni zasáhnout a zabezpečit, že kdokoli na palubě může dostat to, co potřebuje“.

Foto: Marine Traffic

Pohyb záchranné lodi Aquarius u Malty

Loď pak začala v oblasti pomalu kroužit, stále ale neznala cíl své plavby. Nakonec se nabídlo Španělsko, když premiér Pedro Sánchez oznámil, že loď Aquarius může zakotvit ve Valencii. [celá zpráva]

Itálie požádala Maltu, aby uprchlíky přijala, ale ta to odmítla s tím, že byli zachráněni u pobřeží Libye, kde operuje italské námořnictvo.

To pobouřilo italského ministra vnitra Mattea Salviniho. „Malta nikoho nepřijímá. Francie lidi na hranici posílá zpět, Španělsko chrání svou hranici se zbraněmi. Ode dneška bude Itálie také říkat ‚ne‘ obchodování s lidmi a byznysu nelegální imigrace. Nelze, aby Malta říkala ne každé žádosti o pomoc. Dobrý Pán umístil Maltu blíže k Africe než Sicílii,“ uvedl Salvini, který je současně šéfem protiimigrační Ligy, na svém facebookovém profilu. Avizoval uzavření italských přístavů. [celá zpráva]

Spolu s ministrem pro italskou pobřežní stráž Danilem Toninellim řekl, že Malta nemůže hledat nějaké (únikové) cestičky, když dojde na respektování mezinárodních konvencí o ochraně lidského života, uvedl server Local.it.

Maltský premiér Joseph Muscat ale Contemu sdělil, že „Malta jedná v souladu s mezinárodními závazky, a proto nepřijme zmíněnou loď“.

Hrozí, že spor přeroste v diplomatickou krizi mezi Maltou a Itálií. Případ je o to komplikovanější, že na lodi jsou lidé z šesti záchranných operací podniknutých v noci na sobotu. Čtyři sta z 629 migrantů na palubu předala italská pobřežní stráž, která zasahovala v libyjských pobřežních vodách.

Do případu podle stanice BBC už zasáhl vysoký komisariát OSN pro uprchlíky. Vyzval, aby „zaangažované státy a aktéři rychle našli řešení, která umožní migrantům a běžencům z lodi rychle a bezpečně vystoupit (v přístavu)”.

Reklama

Výběr článků

Načítám