Hlavní obsah

Izraelci se poprvé účastní cvičení NATO v Pobaltí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rozsáhlého cvičení NATO Saber Strike 18, které začalo v neděli v Pobaltí a v Polsku, se do 15. června zapojí 18 tisíc vojáků z 19 zemí. Kromě členských zemí NATO jsou mezi nimi poprvé i izraelští výsadkáři. Cvičení je odpovědí na rostoucí hrozby Ruska.

Foto: David Taneček, ČTK

Američtí vojáci na obrněném transportéru

Článek

Američané vedou mezinárodní síly na území Polska, Britové, Němci a Kanaďané pak ve třech pobaltských republikách Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

„Cvičení vedené dlouhodobě přítomnou americkou armádou v Evropě je zaměřeno na zvýšení připravenosti a vzájemné interoperability mezi spojenci a místními partnery,“ uvedla americká armáda. Podle ní každoroční manévry „demonstrují odhodlanost Aliance a schopnost jednat společně při odpovědi na jakoukoliv agresi“.

Americká armáda dodala, že cvičení Saber Strike není zamýšleno jako provokace Ruska.

Poprvé i s Izraelem

Cvičení se účastní i vojáci z nečlenských zemí NATO, vůbec poprvé se do něj zapojí Izrael, který tam vysílá několik desítek výsadkářů, uvedl list Ha’arec.

Cvičení je rozděleno do dvou částí, první jsou rozsáhlé manévry 18 tisíc vojáků, druhou pak nácvik boje za nepřátelských náletů a překračovaní řek a dobývání mostů. Právě této části se účastní Izraelci, napsal Ha’arec.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v sobotu řekl časopisu Der Spiegel, že Izrael je sice partnerem Aliance, ale ne jejím členem, takže se na něj nevztahují bezpečnostní záruky, tedy článek pět, garantující, že napadené členské zemi přicházejí ostatní státy na pomoc. Izrael čelí hrozbám ze strany Íránu, který má své základny v Sýrii, z nichž už na židovský stát vypálil několik raket. Izrael odpověděl masivními nálety a nyní jedná s Ruskem o zprostředkování stažení íránských sil od své hranice. [celá zpráva]

Do cvičení se zapojila i Česká republika, z dalších nečlenských zemí NATO pak například Makedonie a Finsko.

Současně s těmito manévry začaly největší litevské manévry Bouře, jichž se účastní 9000 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám