Hlavní obsah

Filipínce ukopali v centru Bratislavy k smrti, protože chránil dvě ženy

Právo, ivi
Bratislava

Slovenskem otřásl brutální útok na cizince v centru Bratislavy. Šestatřicetiletý Filipínec Henry John Serafica Acorda byl na Obchodní ulici v sobotu 26. května ukopán k smrti, když bránil dvě ženy před dotěrným mužem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmadvacetiletý Juraj H. z Dunajské Stredy měl Filipínce zmlátit a kopat ho do hlavy, i když už napadený ležel na zemi. Henry svým zraněním po několika dnech v kómatu podlehl ve čtvrtek 31. května. V čase jeho smrti za ním letěli členové rodiny, ale živého ho už nespatřili.

Henry pracoval v Bratislavě v IT firmě několik let. Podle slovenského tisku, předtím, než přijal práci na Slovensku, se měl informovat, zda se jedná o bezpečnou zemi. Bohužel, zde nalezl smrt.

Několik desítek lidí si na Henryho vzpomnělo při tiché vzpomínce, která se konala v uplynulém týdnu na místě činu. Další vzpomínka se bude konat příští středu na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání.

Pochybení úřadů

Slováky pobouřil i postup úřadů, když policie podezřelého z útoku zadržela, ale okresní prokurátor neviděl důvod, aby zůstal ve vazbě. Prokurátor prý neshledal skutečnosti, které by naznačovaly, že by obviněný na svobodě pokračoval ve stejné trestné činnosti.

„Prokurátor pustil Juraje H. na svobodu den před Henryho smrtí,“ upozornil Denník N. Policie v pátek 1. června Juraje H. opětovně zadržela. Byl obviněn ze zabití a hrozí mu sedm až dvanáct let vězení.

„Nelze tolerovat, že vrazi smějí svobodně chodit po našich ulicích. To jsou velmi špatné signály pro naši společnost. S vrahem nemůžeme mít slitování a spravedlnost musí zasáhnout okamžitě,“ reagoval na případ premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie).

Reklama

Výběr článků

Načítám