Hlavní obsah

Za mrtvého prohlášený Slovák se po 24 letech objevil doma. Zotročili mě v Česku, tvrdí

Právo, Novinky, ivi, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ján Balažka zmizel z místa trvalého bydliště ve slovenském městě Partizánske před 24 lety a později byl prohlášen za mrtvého. Teď se objevil doma a tvrdí, že žil v Čechách, kde ho využívali na otrockou práci za 500 korun měsíčně.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Deník Plus 1 deň napsal, že Balažka posledních šest let pásl dobytek na statku v obci Hlásná Třebáň u Karlštejna. Vstával ve čtyři ráno, končil za tmy a postarat se musel o 70 kusů dobytka. Tvrdí, že člověk, který ho zaměstnával, mu poskytoval bydlení a vyplácel mu mzdu ve výši 500 korun měsíčně.

„Když jsem žádal víc, řekl mi ‚nač jsou ti peníze, vždyť je nepotřebuješ‘,“ citoval list Balažku. Když chtěl ze statku odejít, zaměstnavatel mu vyhrožoval, že na něj pošle policii. Údajně mu vzal i doklady.

Letos v únoru zaútočil na Jána býk v Hlásné Třebáni a vážně ho zranil. Česká policie poranění býkem šetřila. „Kriminalisté případ odložili s tím, že se žádný trestný čin nestal, a postoupili jej inspektorátu práce,“ řekla Novinkám mluvčí policie Jana Dětská. [celá zpráva]

Foto: Trans Hospital Plus

Býk zranil na Berounsku muže

Na dotaz Novinek, zda se policie v této souvislosti zabývala také možným zotročováním, odpověděla, že nikoliv.

Rodina nemá zájem

Zraněného muže vrtulník převezl do pražské nemocnice v Motole. Po operaci a léčení ho v dubnu převezli do nemocnice v Partizánském a nyní žije v místním domově sociálních služeb.

Mohla by se o něj postarat rodina, o kterou se však nezajímal 24 let. „Jaké má právo žádat, abychom se teď o něj postarali? Kde byl, když ho děti potřebovaly nejvíc?“ klade si otázky jeho manželka Anna (59), s níž má Ján dceru Radoslavu (29) a syna Lukáše (26).

Manželka tvrdí, že život s Jánem nebyl ani před jeho odchodem lehký. Podle ní byl flákač, alkoholik a nadělal dluhy na automatech. „Když začal být zlý na děti a mně šlo o život, sbalila jsem mu věci a vyhodila jsem ho z domu,“ dodala Anna.

Ján se celá léta neozýval, nedokázala ho vypátrat ani policie. V roce 2006 ho nechala manželka prohlásit za mrtvého. „Když mě kontrolovali policisté v Čechách, tvrdili, že mám falešné doklady, protože člověk s mým jménem je mrtvý,“ vzpomíná Ján.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám