Hlavní obsah

Nevnucujte zemím uprchlíky, když je nechtějí. Soros představil plán záchrany EU

– Paříž

Rostoucí spory mezi Spojenými státy a Evropou, nárůst populismu a migrační krize způsobily existenční krizi Evropské unie, řekl na výročním zasedání Evropské rady pro zahraniční vztahy americký miliardář maďarského původu George Soros. Pro řešení situace nabídl tříbodový program. Jeho jádrem je odmítnutí kvót na relokaci migrantů. Odmítl i dvourychlostní Evropu.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

„Členské státy by neměly být nuceny přijímat uprchlíky, pokud to nechtějí, a uprchlíci by neměli být nuceni usazovat se tam, kam nechtějí jít,” uvedl Soros k systému kvót, na jehož základě by musely unijní státy přijmout určitý počet běženců z uprchlických táborů v Itálii a Řecku.

Představa Evropy jako nedobytné pevnosti je podle něj nereálná. EU by měla chránit vnější hranice, ale nechat je otevřené pro legální migraci, dodal.

Finančník dále načrtl plán pro financování školství a nezaměstnanosti v Africe v hodnotě 30 miliard eur, což by podle něj migraci omezilo. EU by tak mohla využít svou „do značné míry nevyužitou” schopnost poskytovat úvěry.

Zhoršení vztahů s USA ohrožuje růst ekonomiky EU

Soros upozornil také na to, že geopolitické napětí a oslabení vztahů s Washingtonem může vést k dalšímu hospodářskému zpomalení Evropy. Investice do afrických států by tak mohly zmírnit některé ekonomické problémy a snížit obavy věřitelů.

„Chtěl bych zdůraznit, že návrh obsahuje důmyslný mechanismus, který by umožnil EU vypůjčit si z trhu za velmi výhodnou sazbu, aniž by pro ni nebo její členské státy vznikl přímý závazek,” citovala Sorose americká televize CNBC.

Konec dvourychlostní Evropy

V posledním bodě se Soros zaměřil na „územní rozpad”, jehož příkladem je odchod Británie z unie. Brexit je podle něj nesmírně škodlivý pro obě strany. Brusel by tak měl vytvořit pro EU novou značku, která by měla představovat sdružení, do kterého země vstoupit chtějí.

Brusel by podle Sorose měl upustit i od projektu takzvané vícerychlostní Evropy a nahradit ho „Evropou více cest”. Členové unie by tak měli větší vliv na její politický a ekonomický směr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám