Hlavní obsah

Malijský Spider-Man, který v Paříži zachránil dítě, dostane francouzské občanství

– Paříž • Aktualizováno

Malijský migrant Mamoudou Gassama dostane francouzské občanství, prohlásil v pondělí prezident Emmanuel Macron. Jedenadvacetiletý migrant z Mali se totiž v sobotu večer stal hrdinou Francie. Bez jakéhokoliv jištění bleskově vylezl po fasádě pařížského domu, aby zachránil malé dítě, které viselo z balkónu ve čtvrtém patře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přistěhovalec z Mali zachránil v Paříži dítě visící z balkónu ve 4. patřeVideo: AP

 
Článek

Francouzský prezident Mamoudou Gassamovi osobně poděkoval a udělil mu medaili za odvahu. Současně prohlásil, že malijský běženec získá francouzské občanství. To ostatně požadovala i petice, která vznikla během neděle a do pondělního rána ji stačilo podepsat přes čtyři tisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malijce v Elysejském paláci přijal francouzský prezident MacronVideo: Reuters

„Chystali jsme se s přáteli dívat se v restauraci na finálový zápas Ligy mistrů, když jsem najednou slyšel strašný křik a troubení aut. Vyběhl jsem ven a viděl dítě, jak visí z balkónu. Nepřemýšlel jsem, jen jsem tam vyšplhal a bohudíky jsem ho zachránil,” popisoval Mamoudou Gassama deníku Le Figaro.

Tvrdí, že nepřemýšlel o tom, co by se mohlo stát. Jen viděl, že je v nebezpečí malé dítě, a okamžitě začal šplhat. „Udělal jsem to, protože je to dítě [...]. Děti mám moc rád. Nemyslel jsem na rizika, na to, co by se mohlo stát,“ řekl. Ke svému fyzickému výkonu jen řekl: „Běhám, chodím do posilovny a kopu.“

Gassama by měl podle Macrona začít v rámci takzvané občanské služby pracovat u hasičů.

„To, co se dělo, bylo neuvěřitelné,“ popisuje scénu 17letá Samy, která se stala svědkem situace. „Jela jsem na skútru a najednou byla ulice zablokovaná lidmi. Zastavím, zvednu hlavu a vidím, jak to dítě visí z balkónu,“ popisovala.

Foto: ČTK/AP

Mamoudou Gassama z Mali před prezidentským palácem v Paříži, kde ho v pondělí přijal prezident Emanuel Macron, aby mu poděkoval za hrdinskou záchranu dítěte visícího z balkónu ve čtvrtém patře.

Nejdřív se podle jejích slov nic nedělo. „Lidé jen křičeli, někteří běželi do domu a snažili se dostat do bytu, ale tam zřejmě nikdo nebyl. Další skupina lidí se snažila postavit tak, aby se pokoušeli dítě chytat v případě, že by padalo. Někteří volali policii a hasiče. Nikdo ale nečekal, že by se mohl někdo snažit vylézt na balkón. Všichni byli velmi vystrašení,“ řekla.

Foto: repro Le Parisien

Běženec z Mali Mamoudu Gassama

„A pak se najednou objevil ten chlápek a začal lézt po balkónech, až se dostal k dítěti, popadl ho a postavil zpátky na balkón. Všechno se to stalo velmi rychle,“ dodal další svědek.

Chce začít nový život

Hned v neděli se s mladým hrdinou setkala starostka Paříže Anne Hidalgová. Ta také na Twitteru potvrdila, že Mamoudou Gassama přišel do Paříže loni v září bez jakýchkoliv dokladů. „Řekl mi, že si chtěl ve Francii vybudovat nový život,“ uvedla starostka. Dále řekla, že jeho čin je příkladem pro všechny občany a že město Paříž „určitě a rádo podpoří jeho úsilí usadit se ve Francii“.

Zachráněný chlapec je v současnosti v dětském domově. Jeho sedmatřicetiletý otec byl krátce po incidentu zadržen a je ve vazbě, napsal server Le Figaro. Je obviněn z opuštění svého dítěte, uvedly soudní zdroje. Otec dítěte se hájil slovy, že ho opustil jen na pár minut, protože šel nakupovat. Matka dítěte se v Paříži v inkriminovanou dobu nenacházela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám