Hlavní obsah

V Británii zadrželi čtrnáctileté chlapce, kteří chtěli rozpoutat masakr ve škole

Northallerton

Protiteroristická jednotka britské policie v rámci dvou razií zadržela dva čtrnáctileté chlapce, kteří chtěli ve vlastní škole rozpoutat masakr ve stylu toho, k němuž došlo v roce 1999 na střední škole Columbine v Coloradu. Dva mladíci tam tehdy postříleli dvanáct studentů a jednoho učitele. O zadržení hochů ve čtvrtek informoval deník The Telegraph.

Foto: Reuters

Britská policie, ilustrační foto.

Článek

Školáci byli zadrženi v sobotu ráno ve svých domovech ve městě Northallerton v hrabství Severní Yokrshire na základě „podezření přípravy teroristického činu na základě paragrafu 5 zákona o terorismu z roku 2006“, uvedla britská policie s tím, že nemá informace o napojení podezřelých na některou z teroristických skupin.

V jaké fázi přípravy útoku hoši byli, není jasné. Ze způsobu provedení razií je ale evidentní, že policie nezletilce považovala za vysoce nebezpečné.

„Přijelo asi deset policejních aut, včetně neoznačených. Byla to od osmi ráno až přes půlnoc. Byla to velká akce a zdálo se, že prohledávají dům, garáž a zahradu,“ cituje Telegraph jednoho ze sousedů.

Ve stejnou dobu probíhala razie i v domově druhého žáka, který bydlí na předměstí Northallertonu. Také tam šlo o rozsáhlou akci.

„Byla tu čtyři policejní auta a dodávka. Ta tu parkovala celý víkend. Zdálo se, že prohledávají dům. Mají syna okolo čtrnácti,“ potvrdil soused.

„Věděli jsme, že jde o něco závažného, ale tohle je poslední místo, kde byste čekali něco spojeného s terorismem,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám