Hlavní obsah

Na propuštění z věznic čekají v Evropě dvě stovky džihádistů

– Brusel

V následujících dvou letech opustí evropská vězení na dvě stovky islamistů. Jde zejména o první vlnu džihádistů, kteří se vydali bojovat za takzvaný Islámský stát v Sýrii a v Iráku a vrátili se do Evropy. Během dvou let jim vyprší tresty a budou volní. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odhadem odešlo od vzniku samozvaného chalífátu bojovat do Iráku a Sýrie 12 tisíc islámských radikálů. Zpátky se jich zhruba vrátila třetina, přičemž většina z nich nebyla nijak potrestána a volně se pohybuje ve státech Evropské unie.

Některé z navrátilců sice čeká soudní proces, proti většině z nich ale chybí důkazy. Postaveni před spravedlnost tak pravděpodobně nikdy nebudou.

Mnoha džihádistům úřady v zemích původu či v tranzitních státech zabránily se na Blízký východ dostat. Část jich své choutky po mučednickém boji v sobě udusila, část se pustila do teroristického boje doma.

Zkažená mládež

Podle Rika Coolsaeta, odborníka na islámský terorismus a profesora na belgické univerzitě v Gentu, postupné propouštění odsouzenců bude představovat něco jako další vlnu navrátilců z blízkovýchodního bojiště, kteří představují potenciální nebezpečí pro evropskou společnost.

„Existuje celá řada osobních frustrací a motivací, které dotlačily mládež na cestu k Islámskému státu a kterými bychom se nyní měli zabývat,“ řekl Coolsaet. Podle něho by jinak vzniklo podhoubí pro vypuknutí další spirály islamistického násilí na starém kontinentu.

Některé evropské země sice vytvořily programy deradikalizace, který by měl navrátilcům z Islámského státu pomoc se resocializovat. Typicky jde o frustrované mladíky - potomky přistěhovalců ze severní Afriky a Blízkého východu. Na vyhodnocení úspěšnosti těchto programů je ale příliš brzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám