Hlavní obsah

Restaurace v Berlíně odmítla obsloužit židovskou rodinu

Berlín

Hlavní město Německa Berlín se ocitlo uprostřed dalšího antisemitského skandálu. Jedna z restaurací na náměstí Gendarmenmarkt, což je místo nedaleko ulice Pod Lipami a Státní opery, odmítla obsloužit židovskou rodinu, napsal server týdeníku Focus s odkazem na Facebook organizace Výzkumné a informační centrum pro antisemitismus (RIAS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodina navštívila poblíž restaurace akci, která se pořádala k 70. výročí nezávislosti Izraele. Muž měl na hlavě jarmulku, žena šperky s náboženským motivem odkazujícím k judaismu a sedmiletý těžce postižený syn držel v rukou balónek s nápisem Mám rád Izrael. Restaurace byla v té době poloprázdná. Usadili se u stolu, ale obsluha, pět číšníků, je ignorovala, píše Focus.

Všemožným způsobem se snažili na sebe upozornit, ale marně. Zhruba po deseti minutách přišli do restaurace další hosté, kterých se okamžitě jeden z číšníků ujal. Muž se proto opět snažil objednat si, opět marně. Personál jim měl pouze sdělit, že sedí u špatného stolu.

Když tedy muž požádal obsluhu, aby je uvedla k jinému stolu, bylo jim řečeno, že nejlepší bude, když si najdou jinou restauraci. Muž se později opakovaně ptal, zda restaurace má problém se židy a ti nejsou v tomto zařízení vítáni. Nikdo mu neodpověděl, pouze ho provázely posměšky a ironické úsměvy, píše server.

Organizace RIAS byla založena v roce 2015 a dokumentuje antisemitské incidenty a projevy v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám