Hlavní obsah

Ve vyšetřování vraždy slovenského novináře Kuciaka nastal zásadní zlom

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

V případě vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové nastal pozitivní posun a počet vyšetřovacích verzí se zúžil. Na středeční tiskové konferenci to uvedl slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár, podle kterého se vražda Kuciaka a jeho snoubenky týká výlučně práce investigativního novináře serveru aktuality.sk.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár

Článek

Čižnár vyloučil, že by vražda souvisela s Kuciakovou snoubenkou Martinou Kušnírovou. „Možnost, že cílem útoku byla ona, můžeme vyloučit. Útok byl směřován výlučně na Kuciaka,“ dodal Čižnár. Ke smrti novinářovy snoubenky řekl, že „byla ve špatný čas na špatném místě“.

Další podrobnosti generální prokurátor nesdělil, protože nechce ohrozit vyšetřování. „Nebudu sdělovat těm vagabundům, kteří to mají na svědomí, kam jsme dospěli. My chceme nejdříve chytit vraha, který nám řekne, zda ho někdo objednal, či nikoli. Nebude nám nic platné, pokud vraha najdeme někde zakopaného,“ dodal.

Tento případ se podle Čižnára musí vyšetřit, aby se „taková špinavost už nikdy nemohla stát“.

Prokuratura odhalila devět pochybení

Generální prokuratura podle Čižnára také zjistila, že policie a prokurátoři pochybili v devíti ze zkoumaných 56 trestných případů, jež se týkaly osob a firem, o nichž ve svém nedokončeném článku psal Kuciak. V materiálu se novinář věnoval aktivitám italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na Ficovy blízké spolupracovníky.

„Nemáme se čím chlubit. Z devíti (pochybení) byla jedna chyba procesní, v osmi byly chyby skutkové – buď věci byly odmítnuty předčasně, nezákonně a některé z důvodů, které nechápu ani já,” řekl Čižnár.

Dodal, že kvůli zmiňovaným pochybením složil funkci jeden prokurátor a vůči dalšímu byl podán návrh na jeho odvolání. Šlo o pochybení například v případech podezření z daňových deliktů, kauzy budou znovu otevřeny.

Chladnokrevná vražda

Kuciaka a Kušnírovou zavraždil zatím neznámý pachatel letos 21. února v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala demonstrace po celé zemi. Vláda premiéra Roberta Fica podala demisi a prezident Andrej Kiska jmenoval nový kabinet v čele s premiérem Petrem Pellegrinim.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Vládu tvoří stejné koaliční strany jako kabinet expremiéra Roberta Fica, tedy Směr, Slovenská národní strana a strana Most-Híd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám