Hlavní obsah

Slováci vydají do Itálie podnikatele Vadalu, o němž psal zavražděný novinář Kuciak

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Krajská prokuratura v Košicích rozhodla v pátek o vydání Antonina Vadaly, známého z posledního textu zavražděného novináře Jána Kuciaka, do Itálie. Tam je Vadala stíhán pro drogovou trestnou činnost.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača (archivní snímek)

Článek

„Proti tomuto rozhodnutí není přípustná stížnost,“ řekl agentuře TASR mluvčí krajské prokuratury Milan Filičko s tím, že Vadala bude vydán italským úřadům do deseti dnů. Na Vadalu vydal evropský zatykač soud v Benátkách.

Ital dlouhodobě žijící na východním Slovensku měl vazby na Márii Troškovou, bývalou poradkyni expremiéra Roberta Fica a jeho tajemníka bezpečnostní rady Viliama Jasaně. Vadala je na Slovensku podezřelý ze subvenčního podvodu s agrodotacemi.

Vadala byl zadržen letos 13. března. V Itálii je stíhán pro nezákonné obchodování s narkotiky. Společně s dalšími osobami měl dovážet kokain z Jižní Ameriky. Vadala s vydáním do Itálie souhlasil, protože podle vlastních slov chce očistit své jméno.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Zavražděný novinář Kuciak ve své poslední reportáži psal o působení kalábrijské mafie 'Ndrangheta na východním Slovensku a o jejím napojení na slovenské politiky. Právě s 'Ndranghetou je podle slovenských médií spojován i Vadala. Kuciak už reportáž nedokončil, protože byl společně se svou snoubenkou zastřelen v jejich domě v obci Veľká Mača u Galanty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám