Hlavní obsah

Do Evropy připlulo od začátku roku na 21 tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za první čtyři měsíce letošního roku se do Evropy přes Středozemní moře dostalo 21 tisíc migrantů, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Polovina z tohoto počtu připlula do Itálie. Na 590 lidí se při pokusu dostat se touto cestou do Evropy utopilo.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Migranti ve Španělsku

Článek

Od ledna do 27. dubna připlulo přes Středozemní moře do Evropy 20 927 běženců, z toho 9068 do Itálie, skoro 4000 do Španělska a necelých osm tisíc do Řecka. Proti stejnému období loňského roku je to zhruba polovina, loni dorazilo touto cestou do Evropy do konce dubna podle IOM 44 150 lidí a v roce 2016 to bylo za první čtyři měsíce skoro 200 tisíc.

S největší migrantskou vlnou se letos potýká Itálie, kam proudí běženci z Afriky zejména přes Libyi. Přiliv běženců z Blízkého východu do Řecka se výrazně snížil od roku 2016 díky dohodě EU s Tureckem. Tento týden ale Úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR) upozornil, že stále více lidí se dostává do Řecka přes jeho pozemní hranici s Tureckem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám