Hlavní obsah

Budapešť kvůli potlačovaní práv Maďarů na Ukrajině blokuje jednání Kyjeva s NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Brusel/Kyjev

Maďarsko kvůli sporu s Ukrajinou o právech maďarské menšiny blokuje schůzku ministrů zahraničí členských zemí NATO a jejich ukrajinského kolegy. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg proto obě země vyzval k tomu, aby své dvoustranné spory rychle vyřešily, uspořádání schůzky má totiž podle něj v Alianci velkou podporu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Maďarsko je cenný alianční spojenec, který mnoha různými způsoby přispívá ke společné obraně. Ukrajina je blízký partner a pro NATO je důležité pokračovat v její další silné politické i praktické podpoře,” poznamenal tento týden Stoltenberg.

Generální tajemník připomněl, že kvůli ruské anexi Krymu a destabilizaci východu Ukrajiny přistoupila Aliance k největšímu posílení svých obranných schopností na východě Evropy od konce studené války.

Komisi NATO-Ukrajina se podle Stoltenberga daří svolat na diplomatické úrovni, schůzky ministrů ale Maďaři už od loňského podzimu blokují.

Nestěžují si jen Maďaři

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó nyní v Bruselu podle agentury MTI uvedl, že Ukrajina „brutálně” porušuje práva maďarské menšiny i dalších menšin na svém území. Maďarsko proto podle něj nemůže podporovat další ukrajinské snahy o euroatlantickou integraci, dokud Kyjev nezmění svůj přístup k menšinové problematice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Už před několika dny Szijjártó hovořil o ukrajinských „třech úderech” proti menšinám. Prvním podle něj byl zákon nařizující výuku i na menšinových školách v ukrajinštině, dalším zpochybnění zákona zakotvujícího jazyková práva menšin, a třetí se chystá v podobě návrhu prezidenta Petra Porošenka zákonem zakázat dvojí občanství.

Kyjev objasňuje počínání Maďarska rostoucím vlivem Moskvy na Budapešť, která prý využívá svého členství v NATO k nátlaku na Ukrajinu „v zájmu třetí země”, čímž ohrožuje jednotu Evropské unie a NATO.

Ukrajina se opakovaně snaží posílit pozici ukrajinštiny vůči ruštině, což ale v zemi prohlubuje konflikt. Tvrdí, že i na Donbasu se nemluví rusky, ale jihovýchodním dialektem ukrajinštiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám