Hlavní obsah

Arthur, Albert, Philip, Frederick, James? Britové hádají, jak se bude jmenovat nový princ

Londýn

Arthur, Albert, Philip, Frederick a James jsou jména, která se nejčastěji objevují v žebříčku pravděpodobných jmen třetího potomka britského prince Williama a vévodkyně Kate. Podle BBC jsou na tato jména vypsány nejvyšší kurzy. Bookmakeři přitom v roce 2013 správně odhadli jméno prince George a o dva roky později princezny Charlotte.

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Novorozený princ v náruči vévodkyně Kate

Článek

Podle sázkařů je nejpravděpodobnější, že se bude novorozený princ jmenovat Arthur. Hovoří pro to kurz 6 : 1. Druhou možností je Albert, na kterého je kurz 11 : 1, stejně jako na Phillipa. Pro ostatní jména je kurz následující: pro Jamese 13 : 1 a na Fredericka rovněž 13 : 1.

Pokud princ opravdu dostane jméno Arthur, bude ho částečně sdílet se svým otcem princem Williamem, jehož plné jméno zní William Arthur Philip Louis.

Arthur byl také součástí plného jména otce současné panovnice Alžběty II. Ačkoliv vládl jako George VI. (v češtině označován jako Jiří VI.), celé jeho jméno znělo Albert Frederick Arthur George.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Prind William, vévodkyně Kate a jejich nejmladší syn opouštějí porodnici

Jméno Albert zase odkazuje na královnu Viktorii, jmenoval se tak její milovaný manžel a je také jedním z prostředních jmen prince Harryho, jehož plné jméno zní Henry Charles Albert David. Také je jedním ze jmen výše zmíněného krále Jiřího VI.

Pokud by princátko dostalo jméno Philip, rodiče William s Kate by tak vzdali hold chlapečkovu pradědečkovi a manželovi panovnice Alžběty II., princi Philipovi.

V případě jména James existují dva panovníci tohoto jména v britské historii (Stuartovci Jakub I. a Jakub II.) a jméno nese také bratr Kate James Middleton.

Britská historie naopak nezná žádného panovníka jménem Frederick, toto jméno nicméně nesl Frederick, princ z Walesu. Je také součástí plného jména krále Jiřího VI.

Foto: Reuters

Princ William a vévodkyně Kate s novorozeným princem. Jeho jméno ještě nebylo zveřejněno.

Současná britská panovnice do jmen svých vnoučat a pravnoučat nezasahuje, to však nelze říci o královně Viktorii, uvedla BBC. Pokud se jí nelíbila jména, musela se vnoučata přejmenovat.

Stejná jména přinášejí zmatky

Přesná pravidla pro pojmenování nových členů britské panovnické rodiny neexistují. „V minulosti například bylo najednou několik princezen, které dostaly jméno Alice, což vedlo k menšímu zmatku,“ uvedl Joe Little, odborník na královskou rodinu. V poslední době se tak podle jeho slov při výběru jmen rodiče vyhýbají těm, která nosí současní příslušníci rozvětvené panovnické rodiny.

Někdy lze podle Littla vidět, že jména v panovnické rodině odkazují na vztahy s dalšími šlechtickými rody. Příkladem může být královnina vnučka, která dostala jméno Zara, které v arabštině znamená hvězdu nebo květinu.

Nejpopulárnějšími britskými mužskými jmény v roce 2018 jsou Liam, Noah, Logan a Oliver.

Reklama

Výběr článků

Načítám