Hlavní obsah

Skandál na německém migračním úřadu, šéfka neoprávněně udělila 1200 azylů

Rozsáhlý skandál řeší německá policie na Spolkovém úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF). Vedoucí pracovnice pobočky v Brémách měla neoprávněně vydat kladné rozhodnutí o udělení azylu ve více než 1200 případech, napsal list Süddeutsche Zeitung, NDR a Radio Brémy.

Foto: Profimedia.cz

Ubytovny pro uprchlíky v německých Brémách vyrobené z kontejnerů

Článek

Případ se odehrál na pobočce úřadu v Brémách. Žena měla spolu se třemi právníky z Dolního Saska a Severního Porýní-Vestfálska schvalovat žádosti o azyl, zejména pro jezídy.

Zda měli i právníci z „transakcí“ prospěch, zatím není jasné. Dosud je prokázáno, že bývalá vedoucí úřadu získávala „naturálie“, například vouchery do restaurací a podobně, napsal list Süddeutsche Zeitung. Ze svého postu byla odvolána.

Státní zastupitelství v Brémách potvrdilo, že je vedeno vyšetřování proti bývalé ředitelce, třem právníkům z Brém a Dolního Saska a tlumočníkovi.

Vyšetřovatelé také potvrdili, že v posledních dnech byly prohledány objekty v Brémách a Dolním Sasku. Důvodem rozsáhlé akce bylo podezření z úplatkářství a zločinné spolčení v případě rozhodování o udělení azylu.

Do Německa loni přišlo 186 644 žadatelů o azyl. Běženci nejčastěji pocházejí ze Sýrie, z Iráku a Afghánistánu.

Na vrcholu takzvané migrační krize v roce 2015 do Německa přišlo 890 000 žadatelů o azyl, o rok později jejich počet klesl na 280 000. Tento trend pokračoval i loni, kdy do spolkové republiky přicházelo v průměru kolem 15 500 běženců měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám