Hlavní obsah

S jarem raší trable s migranty. Italové jsou v pohotovosti

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Rozbití pašeráckého gangu cílícího na bohatou migrační klientelu či rozhodnutí soudu propustit španělskou loď, jež zachránila běžence. Oba tyto případy potvrdily, že se zlepšujícím se počasím se do Itálie naplno vrací palčivé téma náporu uprchlíků. A Italové jsou kvůli tomu v plné pohotovosti.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Běženci v sicilském pobřežním městě Pozzallo

Článek

Z tuniského přístavu Nabeul odplouvaly rychlé nafukovací čluny s cestujícími, kteří si to mohli dovolit: cena za čtyřhodinovou přepravu z Tuniska na západosicilské pobřeží nedaleko přístavu Mazara del Vallo se pohybovala mezi třemi až pěti tisíci eur (75–126 tisíc Kč).

Chystali teroristické útoky ve Francii?

Kromě přepravy cena zahrnovala i zajištěné přijetí na Sicílii, rychlé ubytování a možnost převlečení, aby pasažéři mohli bez problémů a v naprosté tajnosti odjet dál na kontinent. „Obáváme se, že takové výdaje si mohli dovolit jen ti, kteří se angažovali pro organizovaný zločin či terorismus,“ řekl palermský prokurátor Francesco Lo Voi.

Byznys vynášel vskutku slušné sumy: do člunu mohlo nasednout 10–15 osob, takže zisk z jednoho transferu cesty mohl činit až 70 tisíc eur (1,77 mil. Kč). Kromě toho čluny pašovaly také cigarety pro černý trh v Palermu.

Prokuratura nařídila zatčení 13 lidí, převážně Tunisanů a Maročanů, kteří už žijí delší dobu v Itálii. V západosicilském přístavu Mazara del Vallo se usídlila početná skupina přistěhovalců ze severní Afriky a oficiálně se věnuje rybolovu.

Podezření, že tu ale kvete i spolupráce s teroristy, posílily odposlechy telefonátů. Vyplynulo z nich, že někteří cestující měli namířeno do Francie, aby, jak prohlásili, „jim Alláh pomohl v uskutečnění úkolu, který je před nimi“.

„Je jasné, že podobná aktivita nemohla probíhat bez požehnání a hlavně spolupráce sicilské mafie. Mezi zatčenými je také Ital, a tak doufáme, že bude spolupracovat, a celou síť tohoto výnosného byznysu se podaří rozkrýt,“ shrnul prokurátor.

Za pět let bezmála 700 tisíc běženců
Od roku 2013 italských břehů dosáhlo téměř 700 tisíc osob převážně ze subsaharské Afriky
Mnoho z nich – ať už legálně, či nelegálně – stále zůstává v Itálii
Letos v březnu žilo v přijímacích centrech 22 tisíc žadatelů o azyl
Podle odhadů v zemi přebývá bez dokladů na 500 tisíc lidí, jimž úřady buď zamítly azyl, nebo jim vypršelo vízum
V roce 2017 vyčlenil stát 4,2 miliardy eur (106,4 mld. korun) na migranty z Libye
Zdroj: DPA

Zadržení lodě neprošlo

Italský soud nařídil tento týden propuštění lodě španělské humanitární organizace, kterou italské úřady zadržely kvůli obvinění z napomáhání migrantům proniknout do země nelegálně z Libye. Soud v Raguse na Sicílii totiž rozhodl, že záchrana 218 migrantů z libyjského pobřeží zmíněnou lodí humanitární organizace Proactiva Open Arms byla oprávněná, neboť pasažéry zachránila z gumových člunů, u kterých hrozilo, že se potopí.

Foto: Alessio Tricani, ČTK/AP

Loď organizace Proactiva Open Arms v sicilském přístavu Pozzallo.

Kromě toho podle soudu migranti ve vlasti čelí hrozbě závažného porušování lidských práv. „Patří mezi ně nucená práce, znásilňování a zadržování bez přiměřené stravy a zdravotní péče,“ stojí v soudním příkazu.

Žalobce Carmelo Zuccaro nařídil zabavení plavidla poté, co nevládní organizace Proactiva Open Arms odmítla předat libyjské pobřežní stráži migranty zachráněné na moři. Oscar Camps, šéf organizace krátce po zadržení lodě na Twitteru napsal, že prokurátoři obvinili její členy, že tvoří zločinecké uskupení a napomáhají nelegální migraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám