Hlavní obsah

Britové podle Lavrova překroutili zprávu OPCW. Informace o původu plynu prý neobsahuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov popřel, že by neveřejná část zprávy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), již mají k dispozici jen Britové a Rusové, obsahovala informace o původu nervově paralytické látky, kterou byl otráven někdejší dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Londýn podle Lavrova výsledky zprávy OPCW překroutil.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson krátce po zveřejnění shrnující zprávy uvedl, že "nezbývá jiné alternativní vysvětlení toho, kdo je zodpovědný". Rusko podle něj mělo prostředky a motiv, aby spáchalo útok na Skripalovy. Uvedl rovněž, že zpráva OPCW potvrdila, že látkou použitou při útoku byl novičok. Ve veřejné části tato informace není. [celá zpráva]

Záhadné uzdravení

Nervově paralytické látky skupiny novičok v 70. a 80. letech minulého století vyvíjel Sovětský svaz jakožto chemickou zbraň. Když byli někdejší dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija na začátku března otráveni [celá zpráva], Britové na základě testů ukázali na Rusko. [celá zpráva] Moskva ale tvrdí, že s útokem na Skripalovy nemá nic společného. [celá zpráva]

Stav Skripalovy dcery a posléze i samotného Skripala se začal rychle zlepšovat. [celá zpráva] Jak je možné, že se z otravy jedním z nejnebezpečnějších jedů světa zotavují, není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám