Hlavní obsah

Zemřel fyzik Peter Grünberg, nositel Nobelovy ceny a rodák z Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel nositel Nobelovy ceny za fyziku, plzeňský rodák Peter Grünberg, uvedla agentura DPA s odkazem na informaci vědeckého centra v německém Jülichu. Bylo mu 78 let. Ocenění získal s Francouzem Albertem Fertem v roce 2007 za objev takzvané gigantické magnetorezistence (GMR).

Foto: Profimedia.cz

Peter Grünberg

Článek

Objev Grünbergra a Ferta je považován za průlom v oblasti moderních informačních technologií. Díky tomu se může výrazným způsobem zvýšit kapacita paměti pevných disků a paměťová média mohla být drobnějších rozměrů. „Peter Grünberg nebyl jen excelentním vědcem, ale především velmi oblíbený a uznávaný kolega,“ napsalo vědecké centrum v oznámení o úmrtí vědce.

Grünberg vyrůstal v Dýšině u Plzně, kde jeho otec pracoval v jednom ze závodů plzeňské Škodovky. Po válce byl spolu s rodinou odsunutý.

Na své dětství však rád vzpomínal a v roce 2008 dostal od primátora Plzně vyobrazení městské historické pečeti. „Vzpomínek na dětství v Dýšině mám víc. Vzpomínám si na velkou zahradu a na ovocné stromy, obzvláště dobré byly třešně. Vzpomínám si, jak jsme se v létě chodili koupat do Klabavy po cestě, na které jsme zas v zimě sáňkovali,“ popsal tehdy šestý nositel Nobelovy ceny, který se narodil v oblasti dnešního Česka.

V roce 2007 zavzpomínal také na svou dětskou stavebnici Merkur. „To byly kovové díly, které se daly spojovat šroubky. S tím jsem si strašně moc rád hrál,“ řekl o své nejoblíbenější hračce dětství stráveného v Čechách vědec, který si tehdy však vybavoval pouze jednotlivá česká slovíčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám