Hlavní obsah

Britská rozvědka odhalila místo výroby jedu novičok, píšou The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Bezpečnostní služby Velké Británie se domnívají, že odhalily místo, kde by měla být ruská tajná laboratoř, která vyrobila nervově paralytický jed, jímž byl otráven bývalý špión Sergej Skripal a jeho dcera Julije. Ve čtvrtečním vydání to uvedl deník The Times s odvoláním na informace nejmenovaného zdroje v bezpečnostních službách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská policie stále zajišťuje stopy na místě činu v SalisburyVideo: Reuters

 
Článek

Vyšetřovatelé byli díky vědecké analýze a zpravodajským informacím schopni zdroj otravné látky identifikovat už ve dnech bezprostředně po útoku, tvrdí deník. Britové podle něj věděli o existenci laboratoří, kde byl jed vyroben, už před útokem ze 4. března.

Bezpečnostní experti si nejsou stoprocentně jisti, ale o místě výroby jsou přesvědčeni s vysokou mírou pravděpodobnosti, píšou The Times. Domnívají se rovněž, že Rusové prováděli testy s cílem zjistit, zda je novičok možné použít k vražedným útokům.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy agenta Skripala

Dřívější informace ruských médií a expertů, kteří v armádních chemických laboratořích v sovětských dobách pracovali, hovořily o výrobě látky typu novičok v uzavřených městech Volsk a Šichany v ruském Povolží.

Kauza Sergej Skripal
Sergej Skripal byl letos 4. března i se svou dcerou otráven neobvyklým nervovým jedem. Oba byli nalezeni zhroucení v centru Salisbury. Britové dospěli k závěru, že byli otráveni jedem označovaným jako novičok, což byla látka vyvíjená v SSSR. Nalezeni byli den poté, co za Skripalem přiletěla z Moskvy jeho dcera.
Skripal byl ruským tajným agentem, který po rozpadu SSSR začal pracovat pro Brity a odhalil identitu dalších ruských agentů. Rusové ho odhalili a dopadli. V roce 2010 ho vyměnili za své agenty.

Otravné látky se tam prý vyráběly v 70. a 80. letech minulého století. Některé zdroje jako možné místo výroby uváděly také středoasijský Uzbekistán, který byl do počátku 90. let součástí Sovětského svazu.

Britové prověřují Rusa, který letěl se Skripalovou

Britská tajná policie mezitím prověřuje totožnost Rusa, který den před otravou agenta Sergeje Skripala cestoval ve stejném letadle, v němž se Skripalova dcera Julija vracela z Moskvy do Londýna. Napsal to list The Daily Mail.

Julija Skripalová přistála na letišti v Heathrow v sobotu 3. března odpoledne, o den později se se svým otcem stala obětí útoku nervovým plynem v jihoanglickém Salisbury. Prověřovaná ruská osoba podle britského listu strávila ve Spojeném království jen několik hodin, než se vydala na zpáteční cestu do Moskvy. Britští vyšetřovatelé zkoumají, za jakým účelem podezřelý člověk z Ruska do Británie přijel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v ochranných oblecích ohledávají okolí místa v Salisbury, kde byl nalezen otrávený SkripalVideo: Reuters

Podle zdrojů listu The Daily Mail policisté prověřují ještě několik dalších lidí cestujících v letadle s Julijí Skripalovou. „Jsme přesvědčeni, že je možné, že osoby zodpovědné za útok opustily zemi během několika hodin,” řekl britskému listu informovaný zdroj.

Do kauzy se chce vložit i vdova po Litviněnkovi

Britská policie zatím v souvislosti s kauzou Skripalových nehovořila o konkrétních podezřelých, připomněl The Daily Mail. To podle listu nasvědčovalo tomu, že nervová látka byla do Spojeného království dopravena spíš poštou, nebo ji z Moskvy dovezla Julija Skripalová ve svém zavazadle.

Do kauzy se hodlá vložit i Marina Litviněnková, vdova po bývalém ruském agentovi otráveném v Londýně v roce 2006 radioaktivním poloniem. Litviněnko, zběhlý agent ruské tajné služby FSB, před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat.

Litviněnkova vdova Marina, která žije v Británii, oslovila prostřednictvím britské stanice BBC Viktoriji Skripalovou, neteř Sergeje Skripala, která se hodlá do Spojeného království za svými příbuznými vydat. Podle BBC nabídla Viktoriji veškerou pomoc, protože se v minulosti ocitla v obdobné situaci.

V případě obou otrav Londýn tvrdí, že za útoky stojí Moskva a za člověka v pozadí považuje přímo ruského prezidenta Vladimira Putina. Vědci v chemických laboratořích v Porton Downu ale ruský původ bojové látky neprokázali. Moskva obvinění odmítá a poukazuje na to, že látka by mohla pocházet z řady zemí, mimo jiné ze samotné Británie nebo také z České republiky.

Anketa

Věříte Británii, že byl novičok použitý k otravě Skripalových vyrobený v Rusku?
Ano, nemám důvod pochybovat
28,6 %
Myslím, že to nemusí být tak jednoznačné
2,8 %
Ne, pochybností je už teď až příliš
68,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7699 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám