Hlavní obsah

Francii čeká zkouška islámského teroru, varoval Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie bude bojovat proti nové formě islamismu, prohlásil ve středu prezident Emmanuel Macron během smuteční tryzny za četníka Arnauda Beltramea. Toho minulý týden zabil islámský extremista poté, co ho vzal jako rukojmí výměnou za jednu ženu. Země nejde podle Macrona jen proti milicím Islámského státu, nýbrž i proti „podzemnímu islamismu“, který se šíří prostřednictvím sociálních sítí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smuteční tryzna za četníka Arnauda BeltrameaVideo: Reuters

 
Článek

Macron nabádal občany vzhledem k terorismu k opatrnosti. Francie podle jeho slov projde zkouškou islámského teroru. „Náš národ prošel mnoha jinými,“ dodal prezident.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron během tryzny za četníka Arnauda Beltramea, kterého zabil islámský radikál.

Během ceremoniálu v Invalidovně udělil četníkovi posmrtně titul komandér Řádu Čestné legie, což je vysoké státní vyznamenání.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Tryzna za zavražděného četníka Arnauda Beltramea

Obřadu se účastní stovky hostů, včetně celé vlády, představitelů církví, bývalých premiérů, tří exprezidentů a rodin dalších třech obětí teroristického útoku na supermarket na jihu země.

Smuteční průvod s četníkovými ostatky se okolo 10:30 SELČ vydal z Panteonu do Invalidovny. Vzdát poctu hrdinovi přišlo podle médií i mnoho občanů, kteří na auto vezoucí rakev házeli květiny. Po celé trase průvodu stáli také četníci, policisté a vojáci. V 10:00 SELČ drželi policisté a četníci po celé zemi za svého kolegu minutu ticha.

Foto: Etienne Laurent, ČTK/AP

Tryzna za francouzského četníka Arnauda Beltramea

Lidé mohou tryznu sledovat na obřích obrazovkách před Invalidovnou a mnoho francouzských médií zprostředkovalo z události přímý přenos.

Čtyřiačtyřicetiletý Beltrame se nechal minulý pátek vyměnit za zaměstnankyni supermarketu, kterou držel islamistický ozbrojenec jako rukojmí v době, kdy měl toho dne už během svého řádění na svědomí tři mrtvé a řadu zraněných. Poté na četníka pachatel několikrát vystřelil a těžce ho zranil, čímž vyprovokoval speciální komando k zásahu. Vrah při střelbě zahynul. Beltrame podlehl svým zraněním dalšího dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám