Hlavní obsah

Rakousko nevyhostí ruské diplomaty ani v případě viny, tvrdí ministryně Kneisslová

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko se kvůli kauze otravy bývalého špióna Sergeje Skripala nepřipojí k represivním opatřením zemí EU, USA či Austrálie, prohlásila v úterý šéfka diplomacie Karin Kneisslová. A to ani v případě, kdy by se ukázalo, že za útok nervovou látkou v Salisbury stojí Rusko, dodala ministryně za Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Foto: Profimedia.cz

Šéfka rakouské diplomacie Karin Kneisslová

Článek

Rakousko patří k těm státům EU, které se rozhodly nevyhostit žádné ruské diplomaty v reakci na chemický útok, z něhož Velká Británie viní Moskvu. „Ve spolkové vládě jsme si odsouhlasili, že nebudeme vyhošťovat žádného ruského diplomata,“ prohlásil kancléř Sebastian Kurz spolu s Kneisslovou.

Šéfka rakouské diplomacie je přesvědčena o tom, že se musí případ otravy zcela objasnit. Konečný důkaz o tom, že za otravou je Rusko, stále nebyl podán. Vídeň prý ještě čeká na výsledky expertiz.

Za současných okolností je podle ní každopádně „zásadní udržení všech komunikačních kanálů” s Ruskem. Právě v obtížných časech musí být Rakousko „zprostředkovatelem” a udržovat dialog, prohlásila ministryně s poukazem na rakouskou neutralitu.

V reakci na chemický útok z počátku tohoto měsíce vyhostilo jednoho i více ruských diplomatů kromě Británie dalších 17 unijních zemí a několik dalších států včetně USA nebo Ukrajiny. Země jako Slovensko, Slovinsko nebo Portugalsko zatím vyčkávají. [celá zpráva]

„Prezident telefonoval s premiérem Pellegrinim a oznámil, že očekává zásadový a jasný postoj Slovenska,“ řekl prezidentův mluvčí Roman Krpelan. Situací by se měla ve středu zabývat bezpečnostní rada Slovenské republiky.

Diplomaty nevyhostí ani Slovensko

Ani Slovensko nevyhostilo žádného ruského diplomata. Ministerstvo zahraničí si v úterý předvolalo ruského velvyslance v Bratislavě.

„Chci vás všechny ujistit, že Slovensko se bude chovat v kauze Skripal zodpovědně. Na druhé straně jsme jasně deklarovali, že nebudeme propadat žádnému tlaku a dělat zbytečná divadelní gesta,“ řekl premiér Peter Pellegrini v parlamentu v odpovědi na otázky opozičních poslanců, proč Slovensko nevyhostilo ruské diplomaty a není tak solidární s Velkou Británií.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrvov vypovězení diplomatů z více než dvou desítek zemí odsoudil. Během cesty do Uzbekistánu řekl, že USA použily "kolosální tlak, kolosální vydírání, které se staly hlavním nástrojem Washingtonu na mezinárodní scéně".

Podle ruských agentur Lavrov také řekl, že Rusko bude muset odpovědět odvetnými opatřeními, protože "takovou neurvalost nelze tolerovat".

ZeměPočet vyhoštěných diplomatů
USA60
Británie23
Ukrajina14
Kanada4
Německo4
Francie4
Polsko4
Česko3
Litva3
Dánsko2
Abánie2
Austrálie2
Moldávie3
Španělsko2
Nizozemsko2
Maďarsko1
Lotyšsko1
Estonsko1
Rumunsko1
Chorvatsko1
Finsko1
Irsko1
Belgie1

Kauza Skripal

  • Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.
  • Oba nejprve byli v kritickém stavu. Stav Julije Skripalové se však zlepšil natolik, že ji počátkem dubna propustili z nemocnice. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.
  • Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.
  • Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám