Hlavní obsah

Potřebujeme přestávku, nepřijímejte další běžence, žádají německá města vládu

Zastavte příjem migrantů, apeluje na spolkovou vládu Německý svaz měst a obcí (DStGB). Pokud se tak nestane, hrozí přetížení jednotlivých oblastí a napětí ve vztahu mezi místními obyvateli a běženci, varuje šéf svazu Gerd Landsberg v rozhovoru pro deníky mediální skupiny Funke. Jeho obavy sdílí i nový saský premiér Michael Kretschmer (CDU).

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Cílovou zemí migrantů je stále Německo

Článek

Přestože počet migrantů, kteří v poslední době do Německa přišli, výrazně klesl, Landsberg upozorňuje, že jejich rozdělení v rámci celé země je velmi nerovnoměrné. Mnohá německá města a obce jsou zcela přetížené, například Chotěbuz nebo Salzgitter, Pirmasens a mnohá další místa.

Tato města sice už dostala výjimku a v současnosti nemusejí přijímat další  uprchlíky, ale podobných míst, která nemají kapacitu se o stávající běžence postarat, natož aby mohly přijímat další příchozí, je podstatně více.

Problémy mají nejen s jejich ubytováním, poskytováním jazykových kursů, volnými místy ve školách či mateřských školkách, ale i s dostupností zdravotní péče.

To, že mnohá německá města a obce nechtějí přijímat další běžence, chápe také Kretschmer. Podle jeho slov nejde o svévolné odmítání, ale o to, že ”objektivně existuje problém integrace“.

Kromě již uvedených komplikací jsou to potíže s lidmi, kteří se nechtějí řídit hodnotami a zákony v této zemi, řekl dále Kretschmer. Současně připomněl problémy s novými druhy kriminality a nefunkční deportace. „Pokud začneme jednat odvážně, vyhneme se napětí a podráždění, což vedlo k protestní volbě a odvrácení se od tradičních politických stran", dodal Kretschmer v narážce na loňské volby do Spolkového sněmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám