Hlavní obsah

Uprchlíka odsoudili v Německu za znásilnění a vraždu studentky na doživotí

Freiburg
Aktualizováno

Uprchlík Husajn K. byl ve čtvrtek odsouzen za znásilnění a vraždu 19leté studentky v jihoněmeckém Freiburgu na doživotí. Soud konstatoval mimořádnou tíži viny, uvedla stanice Deutsche Welle. Dívku muž zavraždil 16. října. Případ provázelo mnoho komplikací, protože se pachatel vydával za nezletilého Afghánce, i když šlo o zřejmě 32letého Íránce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlík Husajn K. dostal doživotí za znásilnění a vraždu studentkyVideo: Reuters

 
Článek

„Když ji hodil do řeky Dreisam, věděl, že byla ještě naživu a že by se mohla utopit,“ řekla předsedající soudkyně Kathrin Scheková, když zdůvodňovala výši trestu.  Dodala, že se dívka utopila, což potvrdila pitva. Její tělo bylo nalezeno v korytě řeky. Umírala v ní ještě hodinu.

Devatenáctiletá studentka Maria L. se v noci na 16. října vracela na kole z univerzitního večírku. Husajn ji cestou domů přepadl, znásilnil a pokusil se ji uškrtit. [celá zpráva] Zadržen byl sedm týdnů po vraždě, ke znásilnění a škrcení se přiznal.  Tvrdil, že jednal v afektu a v opilosti.

Případ se však komplikoval. Husajn, který dorazil do Německa v roce 2015, se nechal zaregistrovat jako nezletilý Afghánec, jehož otce zabil Tálibán. Na svém věku trval, aby dostal mírnější trest.

Znalecké posudky a forenzní testy, které nařídil freiburský zemský soud, ale prokázaly, že mu bylo nejméně 25 let. [celá zpráva]

Nakonec se ukázalo, že je ještě starší a je to Íránec. Vyšetřovatelům se v Íránu podařilo kontaktovat jeho otce, který řekl, že jeho syn se narodil v roce 1984. Jeho výpověď se však nedala použít, protože by šlo o svědectví proti blízké osobě.

Husajn napadl ženu už na Korfu

Veřejnost ještě více pobouřilo, když se ukázalo, že Husajn byl na deset let odsouzen už v Řecku za napadení ženy na ostrově Korfu v roce 2013. Odseděl si však jen rok a propuštěn byl kvůli přeplněnosti věznice.

Bývalý německý ministr vnitra Thomas de Maiziere kvůli tomu kritizoval Řecko, že Husajnovi umožnilo odejít ze země a nezjistilo jeho skutečný věk.

Reklama

Výběr článků

Načítám