Hlavní obsah

Babiš se nabídl, že by mohl na unijním summitu zastupovat i Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Český premiér v demisi Andrej Babiš je připraven zastupovat Slovenskou republiku na nadcházejícím dvoudenním summitu Evropské unie v Bruselu, pokud česká strana dostane oficiální žádost Slovenska. Agentuře TASR to řekl český velvyslanec při Evropské unii Martin Povejšil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Velvyslanec zdůraznil, že otázka případného zastupování Slovenska českým premiérem není v jeho kompetenci: „Týká se to těch, kteří komunikují mezi Bratislavou a Prahou.“

Nešlo by o první případ vzájemného zastupování na vrcholném setkání unijních lídrů. Premiér Robert Fico v březnu 2017 zastoupil bývalého českého premiéra Bohuslava Sobotku, který dvoudenní summit nedokončil z důvodu své účasti na sněmu ČSSD v Brně.

Fico tehdy zastoupil Sobotku ve druhý, neformální den summitu, když se už nepřijímaly žádné závěry.

V případě, že prezident Andrej Kiska do čtvrtka jmenuje novou vládu, bude na unijním summitu zastupovat Slovensko Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie). Pokud se tak nestane, ve hře je i možnost, že Slovensko nebude mít na summitu premiéra, a může se nechat zastupovat jiným státem, například Českou republikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám