Hlavní obsah

V Rusku to nebyly skutečné volby, tvrdí pozorovatelé z OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v pondělí kritizovala průběh ruských víkendových prezidentských voleb. Kvůli omezování základních svobod a způsobu registrace kandidátů nebylo vytvořeno dostatečné konkurenční prostředí, uvádí zpráva OBSE. Na to si stěžovali i někteří poražení kandidáti.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Hlasovali i vojáci.

Článek

Podle OBSE se volby konaly v prostředí pokračujícího tlaku na kritické hlasy. V silně propagovaných volbách sice hlasovalo hodně občanů, ale „omezení základních svobod i registrace kandidátů dávaly jen omezený prostor pro politickou angažovanost a vedly k absenci skutečné soutěže“, uvedli mezinárodní pozorovatelé.

„Výběr bez skutečné soutěže není skutečným výběrem,“ řekl předseda mise OBSE Michael Goerg Link. „Když právní řád omezuje mnoho základních svobod, ztrácejí volby význam a tlačí to lidi, aby volili své vůdce,“ dodal.

„Volby jsou klíčovou částí demokracie, ale demokracie není jen o volbách. Vítáme některé pozitivní právní změny a dobrou práci (ruské) Ústřední volební komise, ale zlepšení skutečné státní demokracie vyžaduje plný respekt i k právům lidu mezi volbami,” uvedla jedna z vedoucích představitelek mise Marietta Tideiová.

Klady i zápory

OBSE ocenila, že byl snížen počet nutných podpisů pro registraci kandidátů do voleb. Zmínila, že z 25 kandidátů jich bylo 17 odmítnuto ruskou Ústřední volební komisí, proti čemuž se šest marně odvolalo u nejvyššího soudu. Kandidovat nemohl ani hlavní opoziční předák Alexej Navalnyj, protože byl pravomocně odsouzen.

OBSE uvedla, že kandidáti sice mohli vést svobodně kampaň, ale média se věnovala především krokům prezidenta, který funkci obhajoval.

Právní aspekty a technická stránka voleb byly dobře zvládnuté. Samotné hlasování pak proběhlo řádně navzdory nedostatku soukromí pro voliče a omezené průhlednosti sčítání.

Kritizován byl hlavně neadekvátní tlak na voliče, který vedl k vysokému počtu hlasujících.

Výhrady kandidátů

Podobné výhrady jako OBSE vyjádřili i poražení kandidáti, jako například nacionalista Vladimir Žirinovskij, který skončil třetí: „Podmínky jsou naprosto nerovné, není tu demokracie, není tu soutěž, je tu jeden kandidát Kremlu.”

Foto: Evgeny Feldman, ČTK/AP

Vůdce ruské opozice označil volby za Nevolby 2018

Další neúspěšný kandidát, liberál Grigorij Javlinskij řekl, že nešlo o opravdové volby: „Dokonale chápeme, že se tato procedura nepodobá skutečným volbám, pokrytí médii je nerovnoměrné, je tu administrativní tlak…”

Navalnyj označil volby za Nevolby 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám