Hlavní obsah

Německá policie provedla razii proti tureckému spolku Osmanen Germania

– Berlín

Německá policie provedla během úterý v Severním Porýní-Vestfálsku, Bádensku-Württembersku a Hesensku razii proti turecko-nacionalistickému spolku Osmanen Germania, uvedla agentura DPA. Do akce bylo nasazeno přes tisíc policistů, kteří prohledali šedesát objektů. Spolek má mít podle úřadů blízko ke straně tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Severním Porýní-Vestfálsku prohledala policie podle veřejnoprávní televize ARD 41 objektů, v Hesensku dalších deset. Do akce se zapojily i speciální jednotky, někteří členové spolku jsou totiž považováni za nebezpečné. „Prohlídky se uskutečnily bez potíží. Podařilo se zajistit důkazy i zbraně a omamné látky," uvedlo ministerstvo vnitra. Zatčen podle něj nebyl nikdo, některé výslechy ale ještě pokračují.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že „existuje vážné podezření, že spolek Osmanen Germania, který se charakterizuje jako boxerský klub, provádí aktivity, které odporují trestním zákonům“. Nyní má klub 300 členů, kteří jsou sdruženi ve 22 skupinách rozšířených po celém Německu. Většina je v Severním Porýní-Vestfálsku.

Sdružení tvrdí, že jeho cílem je pomoci mladým z ulice. Ve skutečnosti se podle ministerstva zapojuje do nelegálních akcí a mocenských bojů, píše list Süddeutsche Zeitung. Časté byly v minulosti například střety s podobnou kurdskou skupinou Bahoz.

V minulosti v klubech došlo k několika těžkým ublížením na těle a pokusům o vraždu. „Spolková vláda a spolkové země nynějšími opatřeními dokazují, že trestnou činnost netolerujeme, ať už je společenské zázemí jakékoli,“ uvedl dosluhující ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám