Hlavní obsah

Slovenská policie selhala, na místě vraždy novináře nebyl soudní lékař

Slovenská policie při ohledávání těla zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové selhala, když nepřizvala soudního lékaře. V sobotu s tímto stanoviskem přišla Slovenská společnost pro soudní lékařství (SLS).

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka

Článek

„Přítomnost soudního lékaře na místě trestného činu vraždy považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatněnou elementární logikou samotného vyšetřování,” uvedl předseda SLS Boris Ťažký.

Vyjádření slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, který postup policie v této záležitosti obhajoval, Ťažký označil za účelové omlouvání profesionálního selhání policie a dehonestaci soudního lékařství jako medicínského oboru.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača

Některá slovenská média již dříve zpochybnila odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra a jeho přítelkyně. Zmiňovaný lékař podle televize Markíza nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii.

Právě skutečnost, že na místě neštěstí v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nebyl soudní lékař, by podle médií mohla ztížit určení času smrti a další okolnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám