Hlavní obsah

Přeběhlého ruského agenta Skripala otrávili neobvyklou látkou

– Londýn

Bývalý ruský špión Sergej Skripal, který přešel na druhou stranu a předával informace britské MI5, byl se svou dcerou Julií v neděli otráven v Salisbury velmi neobvyklou látkou. Potvrdila to ve čtvrtek pro BBC britská ministryně vnitra Amber Ruddová. Jed však nespecifikovala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v ochranných oblecích ohledávají okolí místa v Salisbury, kde byl nalezen otrávený SkripalVideo: Reuters

 
Článek

Už ve středu britská policie oznámila, že k útoku byla použita nervově paralytická látka. [celá zpráva]

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Ruddová dodala, že použitá chemikálie „zřejmě byla mnohem vzácnější než nervové plyny sarin a VX“. Právě o těch se původně spekulovalo, když bylo oznámeno, že byl použit nervový plyn. Sarin byl v posledních letech použit v Sýrii, VX byl loni otráven bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Stan stále zakrývá lavičku v Salisbury, kde byl objeven bezvládný Sergej Skripal a jeho dcera.

List The Sun s odvoláním na vyšetřovatele uvedl, že tuto látku vyrábí jen pár laboratoří na světě, mimo jiné ruská Jaseněvova, kterou provozuje tajná služba SVR.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Cesta k domu Sergeje Skripala byla uzavřena

Zjištění, že šlo o velmi neobvyklou látku, může podle BBC zúžit okruh podezřelých z útoků. Už ve středu zaznělo, že nervové jedy nemohou použít amatéři a nedají se jen tak vyrobit, aniž by byl člověk, který je připravuje, ohrožen na životě.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová ve čtvrtek útok odsoudila: „Použití nervového jedu na britské půdě je bezostyšný čin - byl to pokus o vraždu tím nejkrutějším způsobem a veřejně. Lidé mají právo vědět, kdo je za to odpovědný.“ Opět ale zopakovala, že je nutné napřed vše vyšetřit a vyhnout se nebezpečným spekulacím.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britští policisté u domu Sergeje Skripala v Salisbury

I tak ale ministr obrany Gavin Williamson zdůraznil, že do útoku byla zřejmě zapojena jiná země. Zmínil, že Rusko je „ještě větším nebezpečím“, než bylo. „Rusko je asertivní, Rusko je agresivnější a my musíme změnit způsob, jak s ním jednáme, protože se nemůžeme ocitat v situacích, do kterých nás dostaly jiné země,“ dodal ministr.

Ve čtvrtek Ruddová také uvedla, že policista, který byl také hospitalizován, neboť jako první zasahující přišel do styku s látkou, jež už při vědomí. „Už není na jednotce intenzivní péče, ale jeho stav zůstává vážný," řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám