Hlavní obsah

V Bulharsku demonstrují kvůli prodeji tamních aktivit ČEZ

Sofia

Stovky lidí se ve středu sešly před úřadem bulharské vlády v Sofii, aby požadovaly demisi vlády kvůli kontroverznímu prodeji bulharských aktivit české energetické společnosti ČEZ. Protest již v úterý podpořila opoziční Bulharská socialistická strana (BSP), účastnilo se ho i několik jejích poslanců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bulhaři, blahopřeji vám za odvahu postavit se proti moci,” uvedla během protestu socialistka Kornelija Ninovová, šéfka druhé nejsilnější parlamentní strany. „Změna je možná, je důležité, abyste ji vy všichni společně požadovali. Neztrácejte naději,” dodala.

Premiérovi Bojkovi Borisovovi vzkázala, že její strana má prý podporu 70 procent bulharského lidu.

Mnoho účastníků dorazilo na protest s bulharskými vlajkami a skandovali „rezignace” či „mafie”. Lidé ale demonstrují i kvůli Istanbulské úmluvě proti potírání násilí na ženách, kterou vláda odmítla. Stěžují si i na nízké penze a zdravotnictví, uvedla agentura Novinite.

Těsně před začátkem středečního zasedání kabinetu se skupina protestujících pokusila vniknout do úřadu vlády. Policie jim v tom zabránila, jeden policista byl přitom lehce zraněn.

Spor o prodej ČEZ

Jedním z důvodů protestu je i to, že premiér Bojko Borisov odmítl přijmout demisi ministryně energetiky Temenužky Petkovové. Ta ji podala 23. února po podepsání smlouvy s ČEZ o prodeji, protože má vazby na firmu Inercom, která aktivity českého energetického gigantu odkupuje. [celá zpráva]

Borisov napřed demisi přijal, i když podle něj vláda „nijak prodej neovlivnila”, v úterý ale kabinet obrátil a ministr obrany Krasimir Karakačanov řekl, že Petkovová nemá důvod odcházet a měla by si post udržet.

Prodej aktivit ČEZ vyvolal v Bulharsku vášně zejména proto, že malá neznámá firma Inercom, jejíž jmění činí 100 miliónů leva (1,3 miliardy korun), má převzít aktivity ČEZ za osm miliard korun, přičemž tržby činí ročně přes 23 miliard korun, napsala agentura Reuters. [celá zpráva]

V úterý majitelka Inercomu Ginka Varbakovová oznámila, že jedná se státem, aby se zapojil do transakce. Borisov není proti, byť předtím odmítal návrh socialistů, že by stát měl majetek od ČEZ odkoupit, uvedla Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám