Hlavní obsah

Slovenský ministr vnitra lhal, Italové Bratislavu varovali už před pěti lety, tvrdí server

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Italský úřad boje proti mafii (DIA) už v roce 2013 informoval slovenskou policii o tom, že Antonino Vadala má kontakty s nejvyššími představiteli organizovaného zločinu, uvedl portál Aktuality.sk. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a policejní prezident Tibor Gašpar přitom opakovaně prohlašovali, že Italové se slovenskou stranou nespolupracovali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

„Navzdory tomu, že slovenské orgány věděly o propojení Vadaly s mafií, Viliam Jasaň ze Směru, jehož s Vadalou spojuje byznys, dostal bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně a stal se tajemníkem bezpečnostní rady státu. Mária Trošková, která s Vadalou (také) podnikala, se stala hlavní poradkyní premiéra Roberta Fica,“ napsal server Aktuality.sk.

Právě pro Aktuality.sk pracoval zavražděný novinář Ján Kuciak, který odhaloval pozadí působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a její propojení na slovenské politické kruhy. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Video z razie na SlovenskuVideo: Policie SR

Aktuality.sk mají údajně k dispozici korespondenci z roku 2013 mezi slovenským velvyslanectvím v Římě a oddělením italského ministerstva vnitra Direzione Investigativa Antimafia (DIA), jehož úkolem je boj s organizovaným zločinem.

„V roce 2013 dorazily z Říma na Slovensko podrobné zprávy o Vadalovu klanu. Mezi nimi i klíčová informace, že se ve své rodné Kalábrii pravidelně setkával s předními představiteli mafie,” napsal server.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Ministr vnitra Robert Kaliňák v nedělní diskusní relaci RTVS řekl, že slovenská policie požádala italskou stranu o spolupráci v únoru 2014, ale odpověď dostala až v říjnu 2015.  Ta prý obsahovala pouze informaci, že o Vadalovi „v registru žádná data nemají“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám