Hlavní obsah

Fico je nebezpečný, Kisku v podstatě obvinil z vlastizrady, tvrdí Sulík

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) v pondělí konstatovala, že premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) nepřímo obvinil prezidenta Andreje Kisku z vlastizrady. Podle pondělního vyjádření předsedy SaS Richarda Sulíka toto obvinění plyne z Ficova vyjádření, že nedělní projev prezidenta Andreje Kisky byl napsán v zahraničí. Zdůraznil, že Fico je ochoten udělat vše, aby se udržel u moci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda SaS Richard Sulík

Článek

Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák jsou podle SaS připraveni pro udržení se u koryta udělat cokoli a „nemají co ztratit, protože čest nikdy neměli“.

Opoziční strana vidí řešení v předčasných parlamentních volbách a žádá, aby k nim zemi dovedla vláda bez účasti Fica a Kaliňáka. „Fico se ocitl ve slepé uličce. Má strach a ztratil kontakt s realitou. Fico je nebezpečný, proto v zájmu klidu a obnovení funkcí státu musí odejít,“ dodal předseda SaS.

Kiska vyzval k rekonstrukci vlády

Slovenský prezident Kiska ve svém nedělním projevu řekl, že vidí jen dvě východiska z krize, v níž se země ocitla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky: buď nastanou zásadní změny ve vládě, nebo předčasné volby. [celá zpráva]

„I kdyby se motiv vraždy dvou mladých lidí ukázal být jakýkoli, velké množství lidí je přesvědčených, že tato tragédie v mnohém odráží slovenskou realitu. A to je strašná vizitka stavu naší republiky po 25 letech její existence,” řekl Kiska v mimořádném televizním vystoupení s tím, že se setká s představiteli parlamentních stran a bude chtít znát jejich návrh na řešení krize.

Premiér Fico ve své reakci na prezidentův projev řekl, že prezidentovo prohlášení nebylo napsáno na Slovensku. „Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle, než je stabilita naší země,“ zdůraznil Fico. [celá zpráva]

„Prezident se tímto hlásí k opozici, která mluví o potřebě převratu na Slovensku. Pokud má dojít ke změnám ve vládě, budou výsledkem dohody koaličních partnerů. V tomto procesu ústava Slovenské republiky nevidí žádnou úlohu prezidenta,“ upozornil emotivně.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Politolog Ján Baránek vnímá Kiskova slova o zahájení jednání jako sondu o možnosti vzniku úřednické vlády. „Fico vyhlásil válku. Evidentně má podezření na majdanizaci,“ cituje server pluska.sk Baránka.

Reklama

Výběr článků

Načítám