Hlavní obsah

Fico přinesl na tiskovou konferenci milión eur v hotovosti

– Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico přinesl na úterní tiskovou konferenci věnovanou vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka balíčky bankovek v hodnotě jednoho miliónu eur. Tato částka je vypsána jako odměna za dopadení pachatelů zločinu. Fico zároveň obvinil opozici, že zneužívá vraždu k politickým účelům.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák (vpravo) a policejní prezident Tibor Gašpar na tiskové konferenci.

Článek

„Mě zajímá, kdo byl vrahem. Přede mnou leží milión eur. To je odměna, která čeká na toho, kdo poskytne informace, které povedou k dopadení vraha,“ ukázal Fico na peníze v hodnotě v přepočtu přes 25 miliónů korun položené na stole vedle sebe.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, který byl na úterní tiskové konferenci rovněž přítomen, oznámil, že z dosavadního vyšetřování vyplývá, že má případ přesah i do České republiky. [celá zpráva]

Ministr vnitra Robert Kaliňák potvrdil, že při vyšetřování spolupracují slovenští kriminalisté s českou a italskou policií.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Těla muže a ženy ve věku 27 let našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se už několik dnů neohlásili. Ukázalo se, že šlo o novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska. Přivolaní záchranáři už pouze konstatovali smrt. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám