Hlavní obsah

Rakousko musel opustit první imám placený ze zahraničí

– Vídeň

Rakousko musel opustit první imám na základě tři roky platného zákona, který zakazuje financování mešit a muslimských spolků ze zahraničí. Yakup A. z dolnorakouské obce Sankt Veit an der Gölsen odcestoval do Turecka už ve středu, informoval deník Kurier.

Foto: Profimedia.cz

Rakouští imámové vstupují do budovy Islámské náboženské společnosti v Rakousku.

Článek

Yakup A. působící v mešitě v Sankt Veitu jižně od Sankt Pöltenu byl podle listu financován ze zahraničí. Server haberjournal.at, publikující v turečtině, informoval, že imámovi nebylo prodlouženo vízum, protože v Rakousku působil z pověření tureckého úřadu pro náboženské záležitosti. K opuštění země byl vyzván předminulý týden.

Pro Turecko-islámskou unii pro kulturní a sociální spolupráci v Rakousku (ATIB), která je největším sdružením mešit v alpské republice, představuje nový zákon o islámu problém, podotkl list Kurier. Zákon dopadá na 65 muslimských duchovních. ATIB kvůli normě podal žalobu k rakouskému ústavnímu soudu.

Zákon z roku 2015, který byl namířen proti radikálům, ale také proti tomu, že se Turecko a Saúdové snaží rozšířit svůj vliv přes jimi placené duchovní, přinesl rakouským muslimům nová práva i povinnosti. Zavádí vysokoškolské teologické studium islámu, muslimové mají díky němu právo na duchovní péči v armádě, ve věznicích nebo v nemocnicích.

Islámské náboženské spolky však také mají povinnost zbavit funkcí své hodnostáře, pokud jsou odsouzeni k alespoň ročnímu vězení. Svou funkci nesmí vykonávat ani v případě, že „trvale ohrožují veřejnou bezpečnost, pořádek, zdraví a morálku či práva a svobody druhých”.

Podle odhadů rakouského ministerstva vnitra je v zemi asi 700 000 muslimů z 8,7 miliónu obyvatel. V zemi je více než 400 muslimských modliteben a mešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám