Hlavní obsah

Chcete peníze, musíte být solidární s uprchlíky, vzkazuje Merkelová

Státy očekávající finanční podporu unie, musejí v řešení migračního problému projevit solidaritu, prohlásila podle agentury DPA německá kancléřka Angela Merkelová ve videovzkazu účastníkům neformálního summitu EU. Doufá, že se unii podaří do konce června uzavřít dohodu o společném azylovém systému. je to podle ní jedna z jejích priorit.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Věříme, že solidarita nemůže být jednosměrná," uvedla Merkelová na videu. Připomněla, že některé státy z rozpočtu EU čerpají víc, než do něj přispívají, aby podpořily svůj hospodářky rozvoj. Německo jako jeden z čistých přispěvatelů je podle jejích slov přesvědčeno, že solidarita musí být vzájemná.

Podle Merkelové dobře funguje dělba úkolů při ochraně vnějších hranic Evropské unie a v boji s příčinami migrace, uvedla Merkelová. Problémy jsou ale podle jejích slov při řešení otázky, jak dát uprchlíkům dočasný domov. Některé země EU nadále brání přijímání uprchlíků, dodala kancléřka. Mezi země, které se brání přijímání migrantů, patří i Česká republika, která by raději migrantům pomáhala přímo v zemích jejich původu.

Merkelová je přesvědčena, že pokroku může být dosaženo na neformálním summitu EU příští týden v pátek a zvláště při unijním summitu v březnu, uvádí agentura DPA.

Přijímání přistěhovalců a reforma systému pro udělování azylu jsou po letech migrační krize ve Středomoří a na Balkáně jedním z hlavních témat na summitech EU. Kvóty pro přijímání migrantů odmítají státy visegrádské čtyřky, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Nepřipouštějí zároveň možnost, že by v této otázce mohly být přehlasovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám