Hlavní obsah

Podezřelý z terorismu získal práci na londýnském letišti. Dostal se až na plochu

Londýn

Přestože je 31letý Mohamed Abdullahi Mohamud na seznamu lidí podezřelých z terorismu a v jeho dlouhém trestním rejstříku se nacházejí odsouzení na krádež, sexuální napadení, praní špinavých peněz a výhrůžky zabitím, byl schopen získat práci na londýnském letišti Heathrow. Dostal se i na plochu, kde se vyfotil, uvedl v neděli list The Mirror.

Foto: Archiv, Právo

Terminál na letišti Heathrow (ilustrační foto)

Článek

Bulvární list kontaktoval sám Mohamud, který uvedl, že mu byla nabídnuta práce nosiče jídla. Tvrdil, že mu zprostředkovali tuto práci navzdory tomu, že je na seznamu lidí podezřelých z terorismu.

Deník si jeho informace prověřil. Ukázalo, se, že při pohovorech lhal a neuvedl informace o své minulosti. Záznamy v trestním rejstříku má za posledních jedenáct let. Pět roků strávil ve vězení.

V roce 2015 byl zařazen na seznam sexuálních násilníků, protože byl odsouzen za sexuální napadení. V posledních dvou letech byl pětkrát vyslýchán příslušníky protiteroristického oddělení kvůli dvěma případům podezření z teroristických činů, která se nepotvrdila. Byl podezřelý, že vyhrožoval bombovým útokem.

Práci získal přes společnost SM Global Consultacy. V úterý přijel na letiště a pracoval v salónku pro pasažéry první třídy na Terminálu 3, aniž by si někdo prověřil jeho minulost. Problémem je, že prověření trestního rejstříku trvá čtyři týdny. Vše komplikovalo, že muž použil v minulosti 17 pseudonymů.

Po dotazech deníku ztratil muž oprávnění pracovat na letišti. Mluvčí firmy zprostředkovávající práci se hájil, že splnili všechny bezpečnostní procedury, které po nich požadují letiště a úřad pro civilní letectví. Hájil se, že Mohamud lhal, že nemá záznamy v rejstříku.

Dodal, že průkaz opravňující ke vstupu na letiště měl jen dočasně platný na týden, a že takového člověka musí vždy doprovázet někdo s plným oprávnění: „Nejsem si jist, jak se mu podařilo dostat na letištní plochu, ale na každém klíčovém vstupu by měl být kontrolován a doprovázen.“ Mluvčí letiště k tomu dodal: „Nedošlo k porušení žádných bezpečnostních předpisů a letiště Heathrow zůstává bezpečné.”

Reklama

Výběr článků

Načítám