Hlavní obsah

Končící předseda SPD Martin Schulz se nestane ministrem zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Odstupující předseda německé sociálnědemokratické SPD Martin Schulz v pátek nečekaně oznámil, že nevstoupí do vlády velké koalice a nezaujme post ministra zahraničí, jak se dosud uvádělo. Důvodem je napětí ve straně, jež ještě musí schválit koaliční smlouvu, kterou vyjednal.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Martin Schulz důležitý post ministra zahraničí v nově vznikající koaliční vládě neobsadí.

Článek

Web týdeníku Focus v pátek oznámil, že odcházející předseda SPD se rozhodl nepřijmout křeslo ministra zahraničních věcí kvůli rostoucímu tlaku z vlastní strany. Podle něj jednání o jeho osobě ohrožují úspěch velké koalice, řekl v pátek v Berlíně.

„Tímto vysvětluji, proč jsem se zřekl vstupu do spolkové vlády, a současně doufám, že to ukončí personální debaty v SPD,“ uvedl Schulz.

Proti vyjednané smlouvě jsou mladí sociální demokraté. Schulz je navíc v obtížné pozici, protože hned po volbách, ve kterých SPD výrazně oslabila, oznámil, že strana půjde do opozice. Mezi sociálními demokraty panuje přesvědčení, že velká koalice, ve které je slabším partnerem, stranu oslabuje.

„Všichni děláme politiku pro lidi v této zemi. K tomu patří, že mé osobní ambice musejí stát za zájmy strany," dodal Schulz.

Focus jeho odchod označil za ránu pro vznikající velkou koalici křesťanských stran CDU/CSU s SPD.

Schulz prý nepochopil politiku ani vlastní stranu

Podle Focusu se na odchodu Schulze opět ukázalo, že německá politika na federální úrovni představuje jinou ligu, je mnohem komplikovanější a nebezpečnější než jakákoli zemská politika ale i než evropská politika. Podle něj Schulz selhal, protože nepochopil nejen mechanismus německé federální politiky, ale ani svou stranu.

Sociální demokraty podle týdeníku popuzovalo, že Schulz neustále měnil postoje. Ať už ohledně toho, zda jít do velké koalice, nebo zůstat v opozici, i v tom, zda přijmout, či nepřijmout ministerské křeslo.

Současnému ministru zahraničí Sigmaru Gabrielovi (SPD) se tak nejspíš otevřela cesta, aby v úřadu zůstal. Ještě ale záleží na tom, jestli vznik další velké koalice posvětí vnitrostranické referendum sociálních demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám