Hlavní obsah

Německé úřady povolily Syřanovi bigamii, může si přivézt druhou ženu

Berlín

Úřady trpí bigamii, která je v Německu trestná, napsal v pondělí server deníku Berliner Zeitung. Těmito slovy komentuje rozhodnutí úřadů, které syrskému běženci povolily, aby za ním do Německa přicestovala jeho druhá manželka. Muž se dostal do země v roce 2015 spolu s jednou manželkou a čtyřmi dětmi, momentálně žije v kraji Pinneberg (spolková země Šlesvicko-Holštýnsko).

Foto: Ismail Zetouny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřady vydaly kladné rozhodnutí v zájmu dětí, tvrdí mluvčí kraje Pinneberg Oliver Carstens.

Matku podle jeho slov potřebují nejen první čtyři děti, které má muž s ženou, jež s ním v Německu už žije, ale i další čtyři potomci, kteří se mu narodili z manželství s druhou ženou, která se do Německa původně nedostala. Nejde o slučování rodin v zájmu muže, aby „mohl mít v Německu více žen, nýbrž primárně o blaho dětí,“ uvedl Carstens.

Případ není ojedinělý, napsal server Berliner Zeitung. V kraji Pinneberg úřady povolily minimálně dvěma mužům, aby si přivezli druhé manželky. Podle deníku Die Welt tak úřady trpí v zemi bigamii navzdory tomu, že je v Německu trestná.

Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul (CDU) řekl deníku Rheinische Post, že je „ze zásady proti příchodu druhé nebo dokonce třetí ženy”. Nevylučuje však, že v některém individuálním případě se člověk může „rozhodnout jinak ve smyslu nejlepších zájmů dítěte”.

V podobném duchu se vyjádřila také poslankyně sociální demokracie Eva Höglová. „Německý pobytový zákon výslovně zakazuje příchod druhých manželek z polygamních manželství,“ uvedla poslankyně. Výjimka se může udělat v některých individuálních případech, aby se „zabránilo mimořádné újmě“, což je například v případě, že ”by děti musely v Německu vyrůstat bez své biologické matky”.

Reklama

Výběr článků

Načítám