Hlavní obsah

V Německu v pátek startují jednání o vládní koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Rozhovory o nové koaliční vládě v Německu startují v pátek, napsala agentura DPA s odvoláním na informace získané u německých sociálních demokratů (SPD). Předpokládá se, že by jednání měla skončit za dva týdny. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové chtěla jednání zahájit hned o skončení sjezdu sociálních demokratů, ale rozštěpená SPD potřebovala více času.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Šéf CSU Horst Seehofeer, předsedkyně CDU Angela Merkelová a šéf SPD Martin Schulz

Článek

Rozhovory by měly začít v pátek v 9:00, kdy se v berlínské centrále křesťanských demokratů sejdou předsedové trojice stran – Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU). Později bude jednání pokračovat v širším okruhu asi 15 lidí ze všech tří stran a také v jednotlivých pracovních skupinách.

Ačkoli CDU/CSU počítá s dvoutýdenním vyjednáváním, sociální demokraté tvrdí, že předjednanou dohodu ze sondovacích rozhovorů budou chtít opět otevřít a požadují větší ústupky. Týkat se mají zejména migrace, zdravotnictví a pracovního trhu. SPD proto zatím o žádném termínu, kdy by jednání měla skončit, nehovoří.

Pokud rozhovory skončí a jednotlivé strany se dohodnou na koaliční smlouvě, musí ji schválit vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Jak hlasování dopadne, ale není jasné, protože velká část straníků už třetí velkou koalici za poslední čtyři volební období nechce.

Reklama

Výběr článků

Načítám